Kore od voća upotrebljive / -AGROSAVJET
27/07/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ne bacajte koru banane, narandže i limuna, evo i zašto

Poslušajte stare domaćice i svemu nađite namjenu jer koristi od voćnog otpada su višestruke

Iako nam se ponekad učini da imamo više otpada nego samog voća, možda nijeste još naučili kako da izvučete maksimum iz svoje kupovine. Neke domaćice će vam reči da ništa ne bacaju, već da svemu nađu primjenu, a vi ih poslušajte.
Umjesto bacanja, kore voća poput narandži, limuna, grejpa i banana možemo iskoristiti na razne načine, od čišćenja i hidriranja do organskog đubrenja.

Evo kako možete iskoristiti cijelu voćku, uključujući i koru, kako biste izvukli maksimum iz svoje kupovine.

Limunova kora

Zahvaljujući visokoj koncentraciji limunske kiseline i osvježavajućem mirisu, limunova kora je savršena za čišćenje kuhinje i kupatila. Portal Insider savjetuje da utrljate koru preko slavina, vrata od tuš-kabine i sudopera, a zatim isperite. kad osušite koru limuna dobićete idealan "aparat" protiv muva.

Kora avokada

Ne morate dodatno trošiti kako biste iskoristili hidratantna svojstva avokada. Naime, utrljajte unutrašnju stranu kore na vašu kožu i ostavite na pet minuta, a zatim isperite. Time ćete odraditi prirodni piling.

Narandžina kora

Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje slatkiše s korom pomorandže poput kandiranih narandži, marmelade ili slatkog sirupa za čaj.

Kora banane

Utrljajte unutrašnjost kore na stare cipele i po listovima biljaka lončarica, pa ih obrišite krpom. Tako ćete ispolirati cipele i "oživjeti" biljke jer su banane bogate kalijumom, glavnim sastojkom imalina za cipele i dobrodošlim nutrijentom za biljke. Možete je utrljati i na masnice i ubode komaraca.

Kora grejpa

Grejp je već dugo na dobrom glasu zbog svojih zdravstvenih koristi, poput snižavanja holesterola i krvnog pristiska. Osim toga, njegova se kora može iskoristiti za čaj koji je bogat vlaknima. Nasjeckajte koru i stavite je u kipuću vodu na 15 minuta, a ako želite da ga zasladite dodajte malo meda.

Kore voćki možete iskoristiti i za bogaćenje tla za vrtlarstvo, odnosno organsko đubrenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:06