/ -SHUTTERSTOCK
12/12/2023 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovi orašasti plodovi pomažu u snižavanju holesterola

Analizirano je 13 različitih studija na ovu temu gdje je kalorijski unos režima ishrane 365 osoba, tokom 4 do 24 nedjelje, obuhvatao 10 i 24 % kalorijskog unosa oraha

Ishrana bogata orasima mogla bi da smanji vrijednosti holesterola i suprotstavi se upalnim procesima, koji ujedno predstavljaju i faktore rizika za kardiovaskularna oboljenja, kažu naučnici sa Harvard University, u studiji koju je publikovao American Journal of Clinical Nutrition.

-Orasi imaju jedinstven profil - bogatstvo polinezasićenih masnih kiselina, koje mogu da poboljšaju stanje lipida u krvi i utiču na faktore rizika za bolesti srca i krvnih sudova- objašnjavaju istraživači i podsjećaju da su "orasi i bogat izvor vlakana, magnezijuma, B vitamina, E vitamina i drugih antioksidanata". Naime, analizirano je 13 različitih studija na ovu temu gdje je kalorijski unos režima ishrane 365 osoba, tokom 4 do 24 nedjelje, obuhvatao 10 i 24 % kalorijskog unosa oraha. Nađeno je da je kod onih koji su konzumirali veću količinu oraha, došlo do značajnog smanjenja u vrijednosti opštog i LDL, takozvanog, "lošeg" holesterola, a, uprkos tome što su orasi bogati mastima, dolazilo je do smanjenja rizika od nastanka srčanih oboljenja.

-Ostali nalazi su ukazali na to da orasi obezbjeđuju značajnu korist za određeni antioksidativni kapacitet i inflamatorne markere kao i da ne uzrokuju negativne promjene u tjelesnoj težini- dodaju naučnici.

Prethodne studije su povezivale ishranu bogatu jezgrastim plodovima, uključujući makadamija orahe i bademe, kao i bobičastim plodovima sa smanjenjem rizika od nastanka metaboličkog sindroma, raka dojke i unapređenjem zdravlja srca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:51