Ilustracija / Shutterstock
05/02/2023 u 19:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sa koliko godina dijete smije da žvaće žvakaću gumu

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da pričekate dok dijete ne navrši pet godina prije nego što mu date žvakaće gume

Sve što je tvrdo, ljepljivo, gumeno i malo predstavlja potencijalnu opasnost za malu djecu od gušenja. Zato se mnogi roditelji pitaju u kom uzrastu dijete može da uzme žvakaću gumu?

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da pričekate dok dijete ne navrši pet godina prije nego što mu date žvakaće gume. Ovo je obično uzrast kada djeca mogu dobro da žvaću, razumiju koncept pljuvanja i znaju da ne smiju da progutaju žvakaću gumu.

- Prvo podsjetite dijete da to nije hrana ili slatkiš, već nešto što treba žvakati, a zatim ispljunuti - savjetuje dr Denis Skot i dodaje da zbog oblika i veličine žvakaće gume u obliku kuglica najbolje je da izbjegavate dok dijete ne poraste.

- Djetetu demonstrirajte kako da žvaće i ispljune žvaku. Možda ćete na to morati da podsjetite dijete nekoliko puta jer je do sada svaku hranu žvakalo i gutalo, pa mu u početku žvakanje i izbacivanje neće biti prirodno - ističe Skot i objašnjava da roditelji kažu djetetu da ispljune žvakaću gumu kada ona izgubi ukus.

Kliničke studije pokazale su da žvakanje žvakaće gume bez šećera 20 minuta nakon jela može da spriječi karijes. Sa druge strane, žvakaća guma takođe može da prouzrokuje neke probleme, poput problema sa vilicom i probavnih komplikacija. Prema mišljenju stomatologa dr Garija Lia, pretjerano žvakanje može da prouzrokuje disfunkciju temporomandibularnog zgloba.

On je takođe istakao da ksilitol u žvakaćoj gumi bez šećera može da prouzrokuje gasove.

Što ako dijete proguta žvakaću gumu?

Iako od toga mnogi roditelji strahuju, obično nema razloga za brigu. 

„Gutanje žvake nije problematično osim ako se ne proguta velika količina u kratkom periodu, što bi moglo da dovede do začepljenja“, tvrdi dr Skot.

Iako neki tvrde da žvakaća guma može da ostane u probavnom traktu i do sedam godina, to nije istina. Ne ostaje u želucu, već se kreće kroz probavni trakt i uklanja putem stolice.

Prema stomatolozima, najbolja žvakaća guma za djecu je ona koja je bez šećera i sadrži ksilitol. Imajte na umu da se djeci vjerovatno neće svidjeti žvakaće gume sa jakim ukusom mente.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 22:46