Slatkiši, ilustracija / -FOTO:: SHUTTERSTOCK
07/09/2023 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta jesti kad vam tijelo traži šećer i slatkiše: Ovo su zdravije opcije

Istraživanja ukazuju da određene vrste hrane mogu pomoći da utolite želju za slatkišima i šećerom, a preporučuje se konzumiranje namirnica poput voća, sjemenki ili vode

Postoje brojni mitovi o tome šta suzbija želju za šećerom, ali samo nekoliko njih podržavaju istraživanja. S viškom glasina oko toga šta može utoliti želju, teško je znati koju hranu je najbolje jesti kada poželite šećer.

Ipak, istraživanja ukazuju da određene namirnice poput voća, vode ili sjemenki mogu biti adekvatna zamjena koja će vam smanjiti želju za šećerom.

Voće je odličan izvor vlakana, koja mogu pomoći u ravnoteži nivoa šećera u krvi. Nakon praćenja 3.518 Australijanaca tokom 12 godina, istraživači su otkrili da je konzumiranje umjerene količine voća povezano sa 36 odsto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, prema studiji iz juna 2021. u ‌The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Vrsta šećera u voću naziva se fruktoza, a pokazalo se da fruktoza ima mali utjecaj na nivo šećera u krvi kada se uzima umjereno, prema istraživanju iz juna 2009. u ‌Journal of Nutrition‌, a zbog vlakana neće uzrokovati veliki skok u nivou šećera u krvi.

Bobičasto voće kao što su maline, kupine i borovnice mogu biti odličan izvor hranljivih materija, ali takođe mogu da se pobrinu za želju za slatkim koju osjećate.

Voda - Ako dugo niste pili vodu, možda ćete početi žuditi za nečim slatkim, čak i ako niste gladni. Žeđ i dehidracija se često miješaju kao glad i mogu dovesti do želje za šećerom. Pijenje više vode povezano je s manjom žudnjom za hranom i osjećajem gladi, prema istraživanju o fiziologiji i ponašanju iz oktobra 2018.

Žvakaće gume povezane su sa smanjenjem želje za slatkim i slanim grickalicama, prema Mayo Clinic. Sve dok je bez šećera, žvakaća guma se predlaže kao brz način za obuzdavanje žudnje.

Utvrđeno je da žvakaća guma potiskuje apetit, posebno želju za slatkim, pa čak i pomaže ljudima da manje jedu nezdrave grickalice, prema istraživanju iz maja 2007. godine objavljenom u ‌Apetitu‌.

Povrće - Lisnato povrće poput spanaća, brokule i kelja sadrži tilakoide - što istraživanje pokazuje da može smanjiti želju za slatkim. Konzumiranje veće količine tilakoida smanjilo je užinu učesnika i želju za slatkom hranom, prema studiji iz augusta 2015.

Sjemenke su uglavnom vlaknaste i sadrže zdrave masti i proteine, tako da odgovaraju kriterijumima. Komorač ima aromatičan miris i može pomoći pri probavi, tako da bi žvakanje sjemenki komorača moglo pomoći kod želje. Međutim, učinak sjemenki komorača na želju za šećerom nije detaljno istražen.

Chia sjemenke su odličan izvor vlakana i omega-3 masti, a kada jedemo nešto s njima, to se nagomilava u našem stomaku pa se osjećamo sitije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:09