Vitamini, namirnice / - FOTO: SHUTTERSTOCK
15/09/2023 u 08:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Posledice nedostatka ključnih vitamina u tijelu

Često se postavlja pitanje kako prepoznati nedostatak vitamina i nadoknaditi nedostajuće vitamine

Organizmu je za normalno funkcionisanje potrebno 13 vrsta vitamina, a svaki od njih ima važnu ulogu u jačanju našeg imuniteta.

Često se postavlja pitanje kako prepoznati nedostatak vitamina i nadoknaditi nedostajuće vitamine.

Vitamini se mogu podijeliti na rastvorljive u vodi i rastvorljive u mastima. Vitamini B grupe i vitamin C su lako rastvorljivi u vodi i izlučuju se iz našeg organizma urinom. Veoma je važno da ih redovno uzimamo jer naše tijelo nema sposobnost da ih skladišti.

Koji vitamini ne smiju da se uzimaju zajedno, a koje treba piti „u paru“?

Vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E, K) se akumuliraju u tijelu i čuvaju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Određeni faktori dovode do nedostatka vitamina koji su tijelu potrebni za normalno funkcionisanje. Nepravilna ishrana, ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, alkohol, određeni lekovi, ali i trudnoća i dojenje utiču na gubitak vitamina, prenosi Klik.ba.

Pravilnom ishranom i dodacima ishrani možemo povećati unos određenih vitamina u organizam.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A može se prepoznati po degenerativnim promjenama oka, psorijazi, aknama, reproduktivnim poremećajima, ulceroznom kolitisu, cirozi jetre, gubitku apetita, oslabljenom imunom sistemu, vaginalnim i respiratornim infekcijama i digestivnim smetnjama.

Vitamin B

Umor, nedostatak koncentracije, anemija i poremećaj imunog sistema pokazatelji su nedostatka kompleksa vitamina B.

Nešto složeniji pokazatelji su demencija, paranoja, depresija i promjene u ponašanju, osip i pukotine na koži oko usana, kao i sklonost infekcijama.

Vitamin C

Ako našem organizmu nedostaje vitamin C, to možemo prepoznati po umoru, promjenama na koži, krvavim desni, anemiji, smanjenoj otpornosti na infekcije, sporom zarastanju rana i preloma, alergijama, arteriosklerozi, artritisu, visokom holesterolu, bolovima u kostima, hipoglikemiji i stresu.

Vitamin D

Sunčev vitamin, kako ga često nazivaju, vitamin D u zimskom periodu je gotovo nemoguće za organizam da proizvede.

Nedostatak ovog vitamina karakterišu bol u kostima, slabost i bol i grčevi u mišićima, prekomerno znojenje, visok krvni pritisak, slaba koncentracija i glavobolja.

Vitamin E

Za nedostatak vitamina E karakteristične su hronične bolesti jetre, nedostatak koordinacije pokreta, paraliza mišića odgovornih za pokrete očiju, poremećaj motoričkog govora, blaga anemija, katarakta, hiperpigmentacija i sporiji rast kod djece.

Vitamin K

Tipični znaci nedostatka vitamina K su smanjenje gustine kostiju, obilno menstrualno krvarenje, krvarenje iz nosa i desni, potkožno krvarenje, krv u digestivnom traktu i urinu i lako stvaranje modrica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:29