Ilustracija / - илустрација
05/11/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na šta obratiti pažnju tokom korišćenja plinske boce i kako je kontrolisati

Posude pod pritiskom u kojima se transportuju gasovi, pa i propan butan smješe koje se koriste u domaćinstvima i industriji, moraju biti izrađene, proizvedene, ispitane i odobrene od strane nadležnih organa

Butan boce imaju široku primjenu u domaćinstvima i privredi, a ima i onih koji se griju na butan gas. Zbog njihove neispravnosti ili nestručnog korišćenja, česte su nesreće, prenosi N1.

Vlada Bogićević iz Odsjeka za transport opasne robe pri Ministarstvu saobraćaja kaže za RTS da se periodične kontrole boca vrše na deset godina, kao i da je važno da građani boce kupuju samo od ovlašćenih punionica. Objašnjava i na šta treba obratiti pažnju na boci.

Bogićević objašnjava da, prema propisima o transportu opasne robe, posude pod pritiskom u kojima se transportuju gasovi, pa i propan butan smješe koje se koriste u domaćinstvima i industriji, moraju biti izrađene, proizvedene, ispitane i odobrene od strane nadležnih organa.

Objašnjava da na posudama pod pritiskom postoje određeni obavezni podaci.

- To su tehnički podaci o bocama i podaci o periodičnoj kontroli. Periodičnu kontrolu posuda pod pritiskom vrše tijela koje je Ministarstvo, odnosno nadležni organ, imenovao, a to su stručna tijela za ispitivanje i kontrolu, navodi Bogićević.

Kontrola boca na deset godina

Rok za vršenje periodičnih kontrola tih posuda je deset godina.

Na pitanje da li to znači da bocu treba da mijenjamo na deset godina, Bogićević kaže da je ne moramo promijeniti, već se tada vrši kontrola kada se mijenja ventil, pušta se ispitni pritisak, mjeri se debljina zida posude.

- Ukoliko se svi ti parametri ispunjavaju, onda se ona ovjerava žigom imenovanog tijla i produžava se rok upotrebe na deset godina, dodaje Bogićević.

Faktički, dodaje, boca nema ograničeni rok koliko treba da se koristi.

Boce se pune i na pumpama, što je strogo zabranjeno

Pravilnik predviđa i stroga pravila za prevoz tih boca. Na pitanje kako se one transportuju, Bogićević kaže da se za vozila koja prevoze boce ne traži ADR sertifikat kao za cisterne, već je potrebno da to vozilo bude obezbijeđeno.

- Boce bi trebalo da budu tako složene i osigurane da ne može doći do prevrtanja, do pada i vozač mora da ima sertifikat ADR, dodaje.

Strogo je zabranjeno da se boce pune na pumpama na crijevo, ali Bogićević kaže da imaju podatke da se to kod nas dešava.

- Pozvao bih građane da nam javljaju gdje se pune boce na pumpama, navodi Bogićević i dodaje da je to teško otkriti.

Na šta obratiti pažnju na boci

Ukazuje da su dosadašnje inspekcijske kontrole pokazale da se punionice pridržavaju pravila.

- Mi ih redovno kontrolišemo i punionice dobijaju licencu od Agencije za energetiku. Samo te punionice koje imaju licencu mogu puniti boce i ja predlažem građanima da kupuju samo kod ovlašćenih punionica, ističe Bogićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:42