Вељко Беливук - фото: Курир/Зоран Јевтић / -Вељко Беливук - фото: Курир/Зоран Јевтић
30/04/2021 u 15:21 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Шефови „кавачког клана“ за убиство плаћали по 300 хиљада

Чланови Беливукове екипе снимали су већину свирепих егзекуциjа, а снимке су слали директно Радоjу Звицеру, наводном шефу „кавачког клана“ у Црноj Гори, пишу београдски медији
Апелациони суд у Београду продужио је јуче за још три месеца притвор Вељку Беливуку и Марку Миљковићу и осталим припадницима њихове организоване криминалне групе, који се терете за најтежа кривична дјела.
Притвор Беливуку и осталима продужен је због свих законских разлога – опасности од бјекства, опасности да ће сакрити или уништити доказе, да не би поновили кривична дјела у кратком року, као и због узнемирења јавност – казала је за Танјуг портпарол суда Мирјана Пиљић. Према тој одлуци суда, притвор може да им траје до 2. августа, додала је Пиљићева.

Ова група је ухапшена 4. фебруара. Беливук и Миљковић су под сумњом да су организовали криминалну групу која је извршила низ најтежих кривичних дела, скривајући се иза Партизанове навијачке групе „Принципи”.
Поред њих, тада је ухапшено још 20-ак припадника групе, а тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу против 22 особе.
Недјељу дана касније ухапшен је и А.Ш. код којег је пронађен снајпер, а повезује се са овом групом. И њему је одређен притвор јер се терети за удруживање ради вршења кривичних дјела и недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја.
Наредбом о спровођењу истраге сви из Беливукове групе терете се за злочиначко удруживање и трговину наркотицима, неколико њих и за оружје, а Беливук, Миљковић и још седморица окривљених и за три тешка убиства.
Прошлог викенда у скривеној просторији објекта у Ритопеку који је, како се сумња, користила та криминална група пронађена је машина за мљевење меса која је размонтирана и послата на вјештачење.
Вељко Беливук наводно jе добиjао и по 300.000 еура по убиству коjе су му наручивали његови шефови из озлоглашеног „кавачког клана“, уврдила jе полициjска истрага, објавили су београдски медији.
Чланови Беливукове екипе су већину свирепих егзекуциjа снимали, а снимке су слали директно Радоjу Звицеру, наводном шефу „кавачког клана“ у Црноj Гори.
Инспектори су дошли до jезивих сазнања о егзекуциjама пошто су дешифровани заплењени телефони Беливука и његових саучесника, наводи „Курир“.
– Од укупно 44 заплијењена телефона, велики броj jе имао инсталирану апликациjу скаj за шифровање порука. Ту се налазила и преписка са људима из врха „кавачког клана“, коjи су се распитивали на коjи начин су поjедине жртве убиjане и како су им уништавана тијела и докази. Поред тога, снимци поjединих егзекуциjа коjи су послати преко скаjа директно шефу „кавачана“ Радоjу Звицеру, коjи jе однедавно у бјекству – казао jе саговорник „Курира“.
Беливук jе био практично шеф испоставе „кавачког клана“ у Србиjи, па jе сами тим активно учестовао у рату против супротстављеног црногорског „шкаљарског клана“.
Подсјетимо, држава Србиjа расписала jе потјерницу за Радоjем Звицером, вођом „кавачког клана“ и шефом Вељка Беливука, познатиjег као Веља Невоља, због сумње да jе повезан са више ликвидациjа у нашоj земљи.
Вјеруjе се да jе Звицер учествовао у организациjи наjмање три убиства у Србиjи и региону и регрутовању нових чланова клана у Србиjи, и то преко Беливука. Други Звицеров битан сарадник у Београду био jе Никола Вушовић, звани Џони, коjи jе, према оперативним полициjским подацима, вођа „врачарског клана“. Како jе главни „посао„ „кавчана“ дистрибуциjа кокаина, вјеруjе се да су њих двоjица управо у том послу сарађивали са Звицером.
Поjедине информациjе показуjу да српски истражни органи имаjу велики броj материjалних доказа коjи упућуjу на сумњу да су „кавчани” одговорни за неколико убистава у Србиjи, али и у региону. Управо због тога, Србиjа jе, између осталог, расписала потјерницу за Звицером.
„Кавачки клан“ у сукобу jе са шкаљарском групом, а рат између њих на улицама Београда букти jош од 2015. године. И jедан и други клан су активно учвршћивали своjе везе са вођама српског подземља и тако у великоj мјери преселили своj сукоб на улице Београда.
Прошле године рат jе додатно ескалирао када jе у jануару ликвидиран на Новом Београду Марко Вуковић (41), кум Радоjа Звицера. За његово убиство, како се сумња, плаћен jе Нишлиjа Петар Jовановић, коjи jе само неколико мјесеци касниjе, у Украjини, покушао да убиjе и Звицера. Нападачи су тада на вођу „кавчана“ отворили ватру док jе џогирао испред зграде у коjоj живи. Примио jе неколико хитаца, али jе атентат преживио.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:32