/ - фото: СА ДОГАЂАЈА
10/12/2021 u 18:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брегу: Ризикујући потенцијал младих, ризикујемо да останемо без покретача одрживе будућности

Депресија, анксиозност, поремећаји понашања данас погађају много већи број младих људи него прије двије године, навела је она

Генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу саопштила је да статистика  говори да би двије трећине младих људи било спремно емигрирати, да се укупни трошкови образовања људи који оду из региона током једне године крећу од 840 милиона до 2,46 милијарди еура те да је око једне петине младих незапослено, а скоро једна четвртина нема посао, не образује се нити усавршава.

- Без младих, међутим, нема свеобухватне трансформације региона. Ако ризикујемо да изгубимо њихов потенцијал, ризикујемо да останемо без покретача одрживе регионалне будућности- рекла је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу на затварању Лабораторије младих о менталном здрављу данас у Тирани.

Како је казала, ови подаци нису само бројеви.

- То су стварна, свакодневна искуства младих људи. Нјихове фрустрације и наша неспособност да се њима позабавимо парализују цијела друштва на путу напретка. Једини начин да се ово ријеши је да се младим људима обезбиједи њихово мјесто у процесима доношења одлука. Укратко, можемо радити за младе само ако радимо са младима- додала је Брегу.

На скупу, који је организовао пројекат Вијећа за регионалну сарадњу Омладинска лабораторија Западног Балкана, окупило се скоро 50 представника младих из региона, као и доносиоци политика и представници Европске комисије.

Учесници су током два дана разговарали о темама менталног здравља и изнијели 13 регионалних препорука којима се предвиђа како подићи свијест о менталном здрављу, како подржати мјере и информисати о важности очувања менталног здравља младих људи. Препоруке су подржали сви чланови регионалног тима младих стручњака.

- Депресија, анксиозност, поремећаји понашања данас погађају много већи број младих људи него прије двије године, а не смијемо изгубити из вида чињеницу да је период од 12 до 25 године кључно вријеме развоја и сазријевања мозга. Друштвени медији настављају промовирати снажне, лијепе и богате људе, па чак и насилнике, али не прузају механизме за суочавање с проблемима, међуљудске вјештине или „психолошко дистанцирање“, односно охрабривање људи да усвоје објективну перспективу о негативним мислима и осјећањима. Искуства која млади људи сада имају и подршка коју добијају од нас да се носе и пролазе кроз ове изазове имат ће дубок утицај на њихову способност да у годинама које долазе буду успјешне одрасле особе, родитељи и грађани, закључила је Брегу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:30