/ - фото: ЕУ Инфо центар
12/08/2021 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ и Министарство просвjете: Ускоро почиње "Диjалог са младима"

Млади су питање коjе прожима све секторе и све теме. Зато они мораjу да буду ти коjи ће дати одобрење за све политике и рjешења коjе се њих тичу, казала је Попа

Европска униjа у Црноj Гори, у сарадњи са Министарством просвjете, науке, културе и спорта, ускоро покреће велику кампању "Диjалог са младима", коjа има за циљ да се млади укључе у процес одлучивања о питањима коjа се тичу њих.

Кампања, коjа jе, како наводе из канцелариjе ЕУ у Црноj Гори симболично наjављена на Дан младих, биће усмjерена на подизање свиjести о томе шта тачно значи учешће младих и зашто jе оно важно, као и на креирање и његовање блиског диjалога између младих и доносиоца одлука на националном нивоу, пише портал РТЦГ.

Подсjећаjу да Европска униjа већ осми пут организуjе –ЕУ диjалог младих– у коjем учествуjу млади и доносиоци одлука из свих земаља чланица. Црна Гора ће имати обавезу да се придружи том диjалогу када постане чланица, због чега се ова кампања се може сматрати пилот проjектом и припремом за будуће активности.

– Млади су питање коjе прожима све секторе и све теме. Зато они мораjу да буду ти коjи ће дати одобрење за све политике и рjешења коjе се њих тичу, а на нама jе да им омогућимо механизме да то учине и задобиjемо њихово поверење. Jедан од начина jе управо континуирани диjалог, како би млади поред указивања на проблеме имали слободу да буду креативни и даjу конкретне предлоге за унаприjеђење њиховог статуса –  поручила jе амбасадорка Европске униjе у Црноj Гори Оана Кристина Попа, коjа jе младима честитала њихов дан.

Попа jе увjерена да млади у Црноj Гори имаjу знање, искуство и ставове да осмисле своjе окружење у складу са актуелним дешавањима и као такви треба да буду партнери у процесу доношења одлука.

– Поред самог диjалога, jеднако jе важно предузимање конкретних активности коjе ће проистећи из тог диjалога, како би млади схватили да су уважени у процесу креирања политика коjе их се тичу. У супротном млади биваjу пасивни и маргинализовани, а некада ии невидљиви – закључила jе Попа. 

Из Министаства просвjете, науке, културе и спота наводе да су са великим задовољством прихватили позив за сарадњу на заjедничком проjекту коjи ће оснажити положаj младих. Тим поводом, наjавили су да формирање Савjетодавног тиjела у складу са Законом о младима, коjе ће чинити представници државних институциjа иомладинских организациjа.

– Синергиjа са свим осталим актерима са националног нивоа, представницима међународних организациjа у Црноj Гори и Делегациjом Европске униjе, као и буџетом коjи тренутно располаже Министартсво просвjете, науке, културе и спорта обезбиjедићемо све потребне механизме за побољшање живота младих људи у Црноj Гори– поручила jе министарка Весна Братић.

Кампања – Диjалог са младима“ траjаће до jуна наредне године.

"Првобитно ће бити формиран тим за спровођење Диjалога, коjи ће чинити представници Владе и омладинских удружења. Након што одаберу тему коjоj ће се посветити, фокус ће бити налажење иновативних и ефикасних начина за консултовање младих. Конкретне консултациjе траjаће током првих мjесеци наредне године, а све то би требало да резултира повећаним учешћем младих у доношењу конкретних одлука и изради саме Стратегиjе за младе, коjа jе у току – наводи се у саопштењу.

Из канцелариjе ЕУ у Црноj Гори поручуjу да су већ фокусирани на младе и рjешавање њихових изазова.

– У току jе инициjатива 'Баш ти', коjа би требало да изњедри нове омладинске инициjативе у Подгорици, кроз рад и едукациjу младих. ЕУ jе подржала и организациjу првог међународног ЕYЦА Едуцо кампа, коjи почиње данас у Брезнима( Опстина Плужине), гдjе се окупило 25 младих из Црне Горе и других европских земаља – закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:29