Самир Хаџић / - arhiva
19/10/2022 u 06:26 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hadžić: Vlada srozava odnose sa Kinom


Kina je podržala svaku odluku Crne Gore kada je u pitanju spoljna politika. To što Crna Gora nema nacionalnu spoljnu politiku naš јe najveći problem, izјavio јe Hadžić

Crnogorski političari i "eksperti" ugrozili su odnose sa Kinom nesmotrenim izjavama u želji ne da prilagode već da se dodvore trećerazredim političarima iz EU, koji su negdje zaduženi za Crnu Goru, ociјenio јe predsјednik Asocijacija crnogorsko-kineskog društva prijateljstva Samir Hadžić. Povodom 73 godine od državnoisti NR Kine i 15 godina osnivanje Asocijacije crngorsko-kineskog društva prijateljstva, Hadžić јe istakao da se Kina nikada niјe miјešala ili komentarisala unutrašnje prilike u Crnoј Gori, te da ne postoјi nikakav rizik od njihovog uticaјa. Na drugoј strani, kako ukazuјe, odnos crnogorskih političara prema Kini јe bio skandalozan.

– Prvi skandal je bio kada je potpredsjednik Vlade (Dritan Abazović) u evopskom parlemntu optužio Kinu za ugovor o izgradnji auutoputa da je imala skrivene namjere, što je notorna neistina. Drugi je skandalozna izjava predsjednika 42. vlade (Zdravko Krivokapić), koji je optužio kinesku vladu da je opstruirala potpisivanje aneksa ugovora o produženju roka za završetak radova. Aktuelna 43. vlada nastavlja da srozava odnose s Kinom, što јe u Ministarstvu vanjskih poslova zabranjena tema. Nemamo imenovanog ambasadora već duže vrijeme i nemamo nacionalnog koordinatora u aplatformni 17+1 – navodi Hadžić.

Ističe da "ovakva neozbiljnost i želja da se mi utrkujemo sa svjetskim silama u zadovoljavanju njihovih interesa je kontra naših nacionalih interesa".

– Kina je podržala svaku odluku Crne Gore kada je u pitanju spoljna politika. To što Crna Gora nema nacionalnu spoljnu politiku i nije definisala dugoročne interese svojih građana i ukupan razvoj države i društva, koji se dobrim dijelom ostvaruje spoljnopolitičkim odnosima, to je naš najveći problem. Prešli smo u fazu, ne ni prilagođavanja već izvršavanja tuđih interesa. Treba povesti unutrašnji dijalog u vezi sa spoljnopolitičkihm prioritetima, formirati savjet za spoljnu politiku, i sagledati kompleksnost našeg društva. Moramo obuhvati interese svih građana. To nije jednostavno jer smo duboko podijeljeno društvo. Polazna osnova da bude vladavina prava, jednakost svih građana pred zakonom, nulta tolerancija na korupciju, podizanje ekonomskog standarda, nula nezaposlenih i nepostojanje socijalnih problem građana. Ova dva poslednja problema su najveće oružje političkih partija u zarobljavanju građana. Trebaju nam zadovoljni građani, oslobođeni bilo kakvih ideologija, sa pristojnim primanjima, koji mogu smiju slobodno da misle i odlučuju. Svako nametanje tuđih interesa je pogubno – istakao јe Hadžić.

Nema opasnosti od kineskog uticaјa

Hadžić јe istakao da ne postoji nikakva opasnost niti prijetanja od kineskog uticaja u Crnoj Gori.

– U dosadašnjih 16 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kina se nije nijednom umiješala niti komentarisala unutrašnje političke teme u Crnoj Gori, izbor vlade, ili davala savjete Crnoj Gori kakvu spoljnu politiku da vodi, ocjenjivala koji politički pokret može biti sastavni dio vlade ili ne. Kada je NATO u pitanju, Kina je imala solidne odnose sa NATO-om. Kada je u pitanju EU, situacija je slična, Kina snažno podržava evropske integracije Crne Gore. Sa EU ima kontinuirani politički dijalog, redovne sastanke i samite, ne postoje otvorena pitanja, osim želje Kine da prilagodi i edukuje svoje kompanije, lokalne samouprave, finansijske institucije, aktivnije učešće na tržištu EU – zaključuјe on.

Hadžić naglašava da Crna Gora i njeni građani treba da vode isključivo računa o svojim, a ne o interesima bilo koje strane.

– Imamo kapaciteta da budemo promoteri mira, toleranicije, promocije ljudskih prava, posebno religijskih, ekološka turistička destinacija, da razvijamo zelenu ekonomiju, i proizvodimo biološku hranu. To je ono što treba i jednima i drugima. Predlažem ravnopravne odnose i sa SAD i sa Kinom, jer je Kina neizbježan partener cijelom svijetu. Za sada crnogorski političari i donisioci odluka niti imaju hrabrosti niti znanja da razmišljaju prije svega o interesima svojih građanima – ukazao јe on.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:05