Дамир Суљевић / - ЦГО
18/07/2021 u 12:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из ЦГО поручују: ДИК да не буде партиjски плиjен

ЦГО подсjећа да jе оваj конкурс услиjедио jе након разрjешења досадашњег предсjедника ДИК-а, Алексе Ивановића, jер jе ДИК коjим jе руководио, 28. децембра 2020. године, одбио верификовати мандат посланици Суади Зороњић, како би замиjенила Филипа Аџића, бившег посланика УРА-

Из Центра за грађанско образовање (ЦГО) поручуjу да jе актуелни jавни конкурс за избор предсjедника Државне изборне комисиjе (ДИК) прилика да та институциjа, како кажу, коначно крене путем неопходног институционалног оздрављења.

ЦГО подсjећа да jе оваj конкурс услиjедио jе након разрjешења досадашњег предсjедника ДИК-а, Алексе Ивановића, jер jе ДИК коjим jе руководио, 28. децембра 2020. године, одбио верификовати мандат посланици Суади Зороњић, како би замиjенила Филипа Аџића, бившег посланика УРА.

“ДИК jе у протеклом периоду у фокусу jавности искључиво у контексту нерационалног трошења новца пореских обвезника, злоупотребе надлежности, као и и по свеукупном непрофесионалном  и нетранспарентном функционисању. Избор кандидата са стручним референцама везаним за изборни процес, а без партиjског калкулисања, jедини jе начин за обнову кадровског потенциjала, након континуираног именовања кандидата коjи су суштински били преференциjе владаjућих структура. Стога, ЦГО изражава наду наду да ће бити могућ избор између већег броjа кандидата, што раниjе ниjе био случаj, и да ће посланици показати одговорност да за ову позициjу изаберу кандидата коjи има релевантно знање, искуство и кредибилитет за обављање ове важне функциjе”, поручио jе Дамир Суљевић, сарадник на програмима у ЦГО-у.

Законска норма да кандидат за предсjедника ДИК-а не може бити члан органа управљања политичке партиjе раниjе jе, како додаjе, често изигравана одабиром управо кандидата блиских парламентарноj већини.

“Наставак такве праксе водио би даљем урушавању ионако крхког повjерења у изборни процес. Ово додатно добиjа на значаjу имаjући у виду jавно опредjељење свих парламентарних субjеката да изборну реформу идентификуjу као jедан од приоритета у диjалогу коjи се већ одвиjа на више нивоа”, поручуjе Суљевић.

Каже да фокус новог предсjедника мора бити усмjерен ка отклону од досадашњих незаконитих пракси, али и ка jачању система колективног управљања тим тиjелом и одлучивања о важним питањима.

“Такође, морала би се остварити транспарентност рада кроз отварање сjедница за jавност и медиjе, jер би се тако успоставио и већи степен личне одговорности међу члановима ДИК-а, коjи jош увиjек нису обвезници кодекса понашања коjим би се осигурала њихова непристраност, а што jе била jедна у низу препорука ОЕБС/ОДИХР мисиjа”, наводи Суљевић.

Напори би, како додаjе, морали бити уложени и у проактивност у обjављивању релевантне документациjе, посебно материjала са сjедница, али и у сачињавању записника, коjи су до сада били врло кратки и несадржаjни, па из истих ниjе било могуће стећи увид у ток доношења одлука.

“ЦГО изражава очекивање да ће политички субjекти показати да су спремни за промjену политичке културе коjа ће значити одрицање од перцепциjе ДИК-а као партиjског плиjена. Неопходни предуслов промjене ове негативне праксе управо jе именовање предсjедника ДИК-а сагласно духу одредбе чиjа jе интенциjа истинска независност и дистанцираност првог човjека институциjе од интереса политичких субjеката. Такав избор треба да прате мjерљиви критериjуми приликом селекциjе кандидата односно искључиво постигнути професионални резултати везани за изборни систем”, закључио jе Суљевић у изjави за медиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:32