Svetlana Vuјanović   / - FOTO: LAZAR RUžIć
13/01/2023 u 17:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujanović: U ponedjeljak se vraćam na posao

Upravni sud poništio je odluku Sudskog savjeta iz avgusta 2021. godine na osnovu koje je penzionisana tadašnja sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović

Presudu je 20. decembra prošle godine donijelo vijeće u čijem su sastavu bile sutkinje Ljiljana Šoškić (predsjednice vijeća), Medina Mušović i Jelena Ružičić.

Vujanovićeva je u izjavi dostavljenoj medijima napisala da se u ponedjeljak vraća na posao.

-Konačno sam uspjela u sporu i dokazala da je Sudski savjet donio nezakonite odluke kojima je meni i koleginicama oduzeo sudijske funkcije. Svi navodi moje tužbe prepisani su u presudi. Nažalost, Sudski savjet i neodgovorne sudije meni i mojim koleginicama oduzeli su 18 mjeseci prava na rad i obavljanje sudijske funkcije, ali naša pravna borba nije bila uzaludna. U ponedjeljak se vraćam na posao- saopštila je Vujanović.

Vrhovni sud presudio u korist bivše sudije: Predmet vratio na ponovno odlučivanje

Upravni sud Crne Gore, presudom od 20.12.2022.godine, poništio je Odluku Sudskog savjeta Crne Gore od 03.08.2021.godine, kojom je, kako navode, tužilji S.V., sudiji Vrhovnog suda Crne Gore, prestala sudijska funkcija 03.08.2021.godine, na osnovu odredbe člana 121 stav 2 Ustava Crne Gore, zbog navršenih 64 godine života.

Upravni sud je utvrdio da je Sudski savjet, spornom odlukom, doveo tužilju u diskriminatorski položaj u odnosu na njene kolege muškarce kojima je prestala funkcija sa navršenih 66 (i više) godina života i time joj, kako navode, onemogućio da obavlja sudijsku funkciju pod istim uslovima pod kojima je obavljaju i muškarci, zbog čega je i odlučio da pobijanu odluku poništi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:31