Лутајућа говеда / - фото: Тамара Вучиновић
08/05/2021 u 21:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Тивту рјешавају проблем лутајућих говеда: Ухваћено око 20 грла

Говеда су транспортована у посебни карантин у Спужу гдjе ће бити под надзором Ветеринарске инспекциjе и представника Министарства пољопривреде неколико дана

Током данашње акциjе хватања лутаjућих говеда у Градиошници, тачниjе на подручjу „Монтепранза“ ухваћено jе око двадесет грла. Говеда су транспортована у посебни карантин у Спужу гдjе ће бити под надзором Ветеринарске инспекциjе и представника Министарства пољопривреде неколико дана. Уколико се у том периоду не поjаве власници са доказима да су ухваћена грла њихова, стока ће завршити у кланицама. Месо одрасле стоке ће бити подиjељено народним кухињама, а млада телад ће бити подjелjена заинтересованима са списка социjалног старанjа. Стоку jе до ЗИКС-а транспортовала фирма коjа се бави и хватанjем исте. У акциjи jе учествовао и предсjедник Општине, Жељко Комненовић.

Он jе казао да jе овим направљен велики искорак у рjешаванjу децениjског проблема са коjим се грађани Тивта суочаваjу. У питанjу се, не само имовина, већ и безбjедност.

-Имали смо среће да су се говеда сама окупила у овом импровизованом обору. У питању су дивља говеда и тешко се могу ухватити. Коначно смо успjешно ово завршили, доказали смо да нико не може бити изнад система. У jедном моменту су провалили таj обор и пар грла jе побjегло-казао jе Коменовић.

Прошле седмице на састанку у Управи за државну имовину, коме jе присуствовао и министар за пољопривреду Александар Стиjовић, директор Управе Коча Ђуришић, представници надлежних Секретариjата општина Тиват, Котор и Будва, као и представници Фитосанитарне управе, договорено jе да се ова акциjа, што због туристичке сезоне, што због угрожаванjа безбjедности, мора континуирано спроводити.

-Општина Тиват ће на огласноj табли обjавити да се позиваjу евентуални власници. Ми смо и данас имали сазнанjа од Одjељења безбjедности да су се одређена лица интересовала и полагала право на ова грла. Морамо нагласити да су сва без ушних маркица, што значи да су нелегална и самим тим постаjу државно власништво-истакао jе предсjедник.

Општина ће даљjе поступанjе прениjети Управи за државну имовину коjа ће се према грлима односити сходно планираним активностима.

Комненовић jе наjавио да ће се акциjа наставити све док се не спроведе законска процедура, како за оваj дио града тако и за остале дjелове jер располажу информациjама да се овакви случаjеви дешаваjу и у осталим дjеловима.

– Туризам и ова поjава коjа jе блиска криминалним активностима, заиста мора бити завршена. Обећао сам правду и она jе стигла. Грађани су сносили велике последице. Све те трошкове мора Општина да плаћа – закључио jе предсjедник.

Уколико се пронађу власници у одређеном року биће процесуирани.

У акциjи су учествовали Служба заштите и спашаванjа, Доброволjна ватрогасна друштва, припадници Секретариjата за инспекциjски и комунални надзор тиватске Општине, ОБ Тиват, Комунално предузеће и ветеринарски инспектор за приморjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 21:55