Општина Тузи  / - фото: Душан Драговић/Архива
17/04/2022 u 19:04 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Агенциjе за заштиту конкуренциjе испитује помоћ Општине Тузи

Постоjи законска процедура приjаве државне помоћи, коjа jе у овом случаjу неиспоштована. Како jе Општина Тузи додиjелила помоћ приjе одлучивања, Агенциjа је наложила обуставу, наводи се у рјешењу АЗЗК

Савjет Агенциjе за заштиту конкуренциjе покренуо је испитни поступак утврђивања усклађености државне помоћи додиjељене од стране Општине Тузи на основу Одлуке о мjерама за ублажавање финансиjских последица насталих услед пандемиjе у овој општини.

АЗЗК је наложила најмлађој општини да у року од 15 дана достави изjашњење да ли остаjе при дониjетим одлукама, и привремено обустави даљу додjелу до одлучивања Агенциjе о усклађености помоћи са Законом о контроли државне помоћи.

– Општина Тузи jе 8. фебруара 2022. године доставила приjаву државне помоћи уз одлуку о доношењу мjера за подршку привреди у Општини Тузи од 16. априла 2021. године о ослобађању свих физичких лица пореза на земљиште за 2021. годину што подразумиjева да се неће извршити достава рjешења, затим ослобађање плаћања чланског доприноса туристичкоj организациjи за 2021. годину – наводи се у рјешењу Агенције.

Имаjући у виду да jе Општина Тузи доставила предметну приjаву, као и Одлуку о доношењу мjера, Агенциjа се обратила Општини Тузи и затражила информациjу да ли jе потенциjална државна помоћ по наведеноj одлуци реализована према Закону о контроли државне помоћи, а коjи прописуjе да jе незаконита државна помоћ она коjа jе додиjељена без претходне приjаве или приjе одлучивања Агенциjе.

– С тим у вези, Општина Тузи jе обавиjестила Агенциjу 18. марта 2022. године, коjим jе дала изjашњење да jе Општина Тузи поступила по одлуци од 16 априла 2021. године чиме су мjере државне помоћи у потпуности реализоване током 2021. године. Агенциjа jе увидjела да jе током 2020. године реализована и мjера државне помоћи коjа jе редефинисана Одлуком о мjерама за ублажавање финансиjских последица насталих услед пандемиjе у општини Тузи коjим jе захтиjевано да се доставе све одлуке о доношењу мjера за подршку привреди коjе су усвоjене у 2020. години, као и подаци о њиховој реализациjи – пише у документу.

Без одлуке Агенције помоћ је незаконита

Према Закону о државној помоћи, незаконитом се сматра државна помоћ коjа jе додиjељена без претходне приjаве или приjе одлучивања Агенциjе о усклађености те помоћи са законом. – Акт о додjели државне помоћи се може приликом доношења, односно утврђивања, разматрати само уз оцjену Агенциjе. Даље, чланом 12 закона забрањуjе се додjела државне помоћи приjе одлучивања Агенциjе о усклађености државне помоћи са законом. Законом jе уређено поступање Агенциjе у случаjу незаконите државне помоћи и дата jоj могућност да наложи даваоцу да достави податке и информациjе потребне за испитивање усклађености са законом – наводи се у закону. Б

У документу АЗЗК наводи се и да државна помоћ може да наруши тржишну конкуренциjу чак и ако не помаже кориснику државне помоћи да се прошири и стекне нове тржишне удjеле, већ ако jе, као у овом случаjу, држава своjом интервенциjом омогућила задржавање привредног друштва на тржишту, коjе би у тржишним условима било приморано да изађе са истог.

– Општина Тузи jе подношењем приjаве државне помоћи Агенциjи доставила одлуку о доношењу мjера на мишљење. С обзиром на то да се помоћ сматра додиjељеном даном доношења правног основа, те да jе Општина Тузи била у обавези да сачека одлуку Агенциjе, у складу са законском процедуром покренут је испитни поступак и забрањена додjела приjе одлучивања. Постоjи законска процедура приjаве државне помоћи, коjа jе у овом случаjу неиспоштована – закључује се у рјешењу

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:05