/ FOTO: PRIVREDNA KOMORA
28/10/2022 u 18:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Digitalna transformacija značajna promjena

Moderator Cerović istakao je da je digitalna transformacija od izuzetne važnosti za ekonomiju, ali da se mora prevazići prisutna težnja „izbjegavanja nesigurnosti“, odnosno nespremnost da se upuštamo u nove poduhvate

Digitalna transformacija predstavlja veoma značajnu promjenu iza koje mora da stoji adekvatna strategija i uključenost svih ključnih aktera procesa, ocijenjeno je na panelu „Digitalna transformacija poslovnih modela”, Konferencije o ekonomiji Montenegro 2022.

Moderirao je Radoje Cerović, ekspert za komunikaciju, upravljanje ljudskim resursima i digitalnu transformaciju, a panelisti su Tomi Ilijaš, vlasnik i direktor Arctur, Slovenija, Miloš Miketić, član Odbora direktora u Addiko banci i predsjednik Odbora udruženja bankarstva u Privrednoj komori Crne Gore, te Valentina Taseva, direktorica i vlasnica Semos Education, Sjeverna Makedonija.

Moderator Cerović istakao je da je digitalna transformacija od izuzetne važnosti za ekonomiju, ali da se mora prevazići prisutna težnja „izbjegavanja nesigurnosti“, odnosno nespremnost da se upuštamo u nove poduhvate.

Cerović je kazao da, kada je u pitanju digitalna transformacija, važno je da se taj proces analizira i planira, kako bi se što bolje odvijao i dao dobre rezultate.

- Digitalna tranzicija je svuda oko nas i stalno se odvija kao neminovan proces u svim oblastima. Ona predstavlja sistemski proces koji u određenoj mjeri mora imati koordinaciju na višem nivou – istakao je on, dodajući da mora postojati posrednik između privrede i informatičkih kompanija, koji bi strategije transformisao u digitalne.

Prema njegovim riječima, u ovom procesu digitalne transformacije najviše su pogođeni tradicionalni sektori kod kojih postoji jedna vrsta psihološke intertnosti, te da Vlada mora kreirati politike koje bi doprinijele oslobađanju digitalnog potencijala.

Tomi Ilijaš je kazao da je se proces digitalne tranzicije dešava kao dio četvrte industrijske revolucije, te da doprinosi efikasnijem radu kompanija i boljem kvalitetu proizvoda koji imaju povoljniju cijenu.

– Digitalizaciju ne treba sprovoditi samo radi nje same, već kako bi nam svima bilo bolje – istakao je on, dodajući da ona omogućava da se male države i male kompanije približe onim velikim, i pokazuje da se i sa malo ljudi može napraviti više.

On je naveo primjer Slovenije, koja je još prije 22 godine donijela zakon o elektronskom poslovanju i potpisu i tada bila prva koja je to učinila u Evropi, a upravo to im je omogućilo da brzo krenu naprijed u digitalnu transformaciju.

Prema njegovim riječima, imperativ je da digitalno stvarno bude digitalno, a ne samo skenirana fotografija, a svi podaci da budu pravilno struktuirani i jednostavni za korišćenje.

– Digitalni procesi prikupljanja podataka moraju biti pojednostavljeni, i njihova dostupnost mora biti veća, a kompanije te podatke kasnije mogu pretvoriti u korisne informacije koje bi na kraju opet bile dostupne svima na korišćenje, što može značiti privredi, ali i državi u cjelini – navodi on.

Smatra da je to ona dodatna vrijednost koja je svima potrebna, i poslovanje može podići na veći nivo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 22:39