/ Срђа Бољевић
15/06/2021 u 11:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Измjене Закона о раду би могле довести у питање редовност исплате пензиjа

Овдjе jе битно да Закон о раду третира само одлазак у пензиjу по сили закона. Двиjе синдикалне централе су уложиле велики труд код измjена и допуна Закона о ПИО, коjи jе прошле године промиjењен и синдикати су тада успjели да побољшаjу управо могућности одласка у пензиjу, навео jе Зарубица

Новим измjенама Закона о раду непланирано би много људи могло отићи у панзиjу и остало би се без кадра, упозорили су представници црногорских синдикалних организациjа и додали да се мора бринути о одрживости Фонда пензиjско-инвалидског осигурања (ПИО).

Они су, гостуjући у Jутарњем програму Телевизиjе Црне Горе, саопштили да би се на таj начин могло доћи у ситуациjу да пензионери не могу да примаjу пензиjу, што би могло проузроковати њихово смањење.

Представнике Савеза синдиката (ССЦГ) и Униjе слободних синдиката (УССЦГ) радуjу наjаве из Скупштине и инициjатива Демократског фронта (ДФ) да се примjена закона одгоди за наредну годину.

Они очекуjу да закон што приjе буде враћен у пређашње стање.

Генерални секретар ССЦГ Душко Зарубица рекао jе да jе Закон о раду jедан од системских, односно да jе то устав радника.

Подсjетио је да jе закон скоро четири године усаглашаван између социjалних партнера. Иако у синдикату, према риjечима Зарубице, не могу бити потпуно задовољни свим рjешењима, већи његов дио jе усаглашен.

- Овдjе jе битно да Закон о раду третира само одлазак у пензиjу по сили закона. Двиjе синдикалне централе су уложиле велики труд код измjена и допуна Закона о ПИО, коjи jе прошле године промиjењен и синдикати су тада успjели да побољшаjу управо могућности одласка у пензиjу - навео jе Зарубица.

Он jе додао да jе према тим измjенама и допунама остављена могућност одласка у пензиjу за жене са 64 године старости, а за мушкарце са 66 година.

- Успjели смо и да се не повећа драстично старосна граница код одласка у редовну пензиjу. То jе са 40 година радног стажа и 61 годину живота - подсjетио jе Зарубица.

Он jе саопштио да синдикати, као социjални партнери, ниjесу били упознати са измjенама и допунама Закона о раду. Зарубица сматра и да jе за добар закон неопходан диjалог социjалних партнера, због чега jе апеловао на представнике законодавне власти да у синдикатима имаjу искреног социjалног партнера.

Подсjетио је да jе новим измjенама Закона о раду по сили закона смањена старосна граница за одлазак у пензиjу са 67 на 66 година, па и за оне са бенефицираним радним стажом.

- Ако jе неко провео 32 године, осам година му се смањуjе старосна граница, па jе сада 55 година, то су полициjа, ватрогасна и службе од jавног значаjа. Непланирано би по овом закону много људи отишло у панзиjу и остало би се без кадра. Морамо да бринемо и о одрживости Фонда ПИО, jер можемо доћи у ситуациjу да пензионери не могу да примаjу пензиjу, а тада може доћи и до њиховог смањења - казао jе Зарубица.

Додао је да jе наjлакше посегнути за измjенама Закона о ПИО, гдjе ће "пасти у воду" читав синдикални труд.

Генерални секретар УССЦГ Срђа Кековић саопштио jе да су измjене закона биле шок за све у тоj синдикалноj организациjи.

- Наjавили смо инициjативу и у понедjељак jе подниjели свим посланичким клубовима. Тражимо да се врати у пређашње стање таj члан 164 став 1 и да он има ретроактивно деjство, од 12. jуна када jе почела да се прави штета. Пензиjе су мале, зато jе остављена могућнос да Законом о раду поjединац своjом вољом одлучуjе да ли ће раниjе у пензиjу - казао jе Кековић.

Сматра да су нове информациjе из Скупштине позитивне.

- Очекуjемо да се то подмах исправи. Људи су почели да добиjаjу рjшење о отказивању уговора о раду - рекао jе Кековић.

Зарубица и Кековић су апеловали на законодавну власт да се што приjе врати спорни члан у првобитно стање и поручили да су спремни за диjалог на свим нивоима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:08