/ Милојко Спајић - фото: Срђан Бољевић
23/06/2021 u 11:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МАНС: Министарство крије податке о трансанкцијама преко Трезора

МАНС се, како наводе, због тога жалио надлежној Агенцији за слободан приступ информацијама која је до сада у свим случајевима одлучила у њихову корист

Упркос јавном обећању да ће потрошња новца бити јавна и да ће бити направљен отклон од праксе ДПС-а, Министарство финансија до данас није одговорило нити на један захтјев за слободан приступ информацијама МАНС-а који се односио на трошење новца грађана за вријеме мандата ове владе, саопштено је данас МАНС-а преноси РТЦГ. Истичу да Министарство у континуитету игнорише захтјеве МАНС-а да се учине јавним подаци о трансакцијама које се врше преко државног трезора.

МАНС се, како наводе, због тога жалио надлежној Агенцији за слободан приступ информацијама која је до сада у свим случајевима одлучила у њихову корист. Додају да је Министарство  и ове одлуке Агенције игнорисало, настављајући да крши Закон о слободном приступу информацијама.

- Црна Гора до прошле седмице није имала усвојен буџет, већ су све исплате из Трезора реализоване на основу одлука о такозваном привременом финансирању које су доста критиковане у јавности. За очекивати је било да ће Министарство финансија управо због таквог, ванредног стања у јавним финансијама били мотивисано да свој рад учини што транспарентнијим, али се то није десило. Тиме је Министарство финансија и суштински онемогућило било какву грађанску контролу над својим радом, и то у периоду када је та контрола због проблема са буџетом била и најпотребнија- наводи се у саопштењу.

Из МАНС-а подсјећају да је министар финансија, Милојко Спајић, по доласку на функцију јавно обећао да ће грађани бити информисани о сваком потрошеном центу, док је из Владе Црне Горе послата порука да је слободан приступ информацијама и сарадња са цивилним сектором један од приоритета у њеном будућем раду.

- Нажалост, реалност је битно другачија јер не само да нема ништа од проактивног објављивања података о финансијама, већ након шест мјесеци ћутања на захтјеве МАНС-а, свједочимо о недостатку политичке воље да се Закон о слободном информацијама примјењује у корист јавног интереса. Од неспорног јавног интереса је да информације о томе како се у посљедних шест мјесеци располагало државним новцем буду јавне, као и да у Министарство финансија препознају због чега је потребно да одмах прекину са ДПС праксом скривања података- наводи се.

Додају да је управо таква пракса, праћења озбиљним кршењем Закона о слободном приступу информацијама, била иманентна свим претходним владама у покушајима да се прикрију докази о кршењима закона и могућој корупцији.

- МАНС због тога позива министра Спајића да без одлагања омогући приступ траженим подацима о исплатама из Трезора и обезбиједи пуно поштовање Закона о слободном приступу информацијама као једног од кључних алата за борбу против корупције и кршења закона- закључује се.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:38