/ - FOTO: MINA
11/04/2023 u 12:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MERT: Predstavljeni programi podrške privredi za 2023.

Javni pozivi za programe, kako je saopšteno iz resora, objavljeni su jutros a riječ je o bespovratnim sredstvima za koje privreda može da se prijavljuje do septembra

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) predstavilo je Program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan tri miliona eura i Program za razvoj i promociju zanatstva u vrijednosti 175 hiljada eura.

Javni pozivi za programe, kako je saopšteno iz resora, objavljeni su jutros a riječ je o bespovratnim sredstvima za koje privreda može da se prijavljuje do septembra.

Ministarstvo je, kako se navodi, iz energetskog paketa Evropske unije povuklo i pet miliona eura podrške za mala i srednja preduzeća koja će se utrošiti na dva programa za unapređenje energetske efikasnosti u turizmu i prerađivačkoj industriji, koji će biti ubrzo objavljeni.

- Dobre vijesti su da ćemo jednim dijelom iz budžeta, jednim dijelom iz sredstava Evropske Unije našoj privredi podijeliti skoro 8 miliona eura, što je najviše do sada i mislim da će to biti jedan snažan podsticaj crnogorskoj privredi. Pozivam naše privrednike da ne propuste ovu šansu, da se prijave za bespovratna sredstva koja mogu značajno pomoći njihovo poslovanje - kazao je ministar Goran Đurović na pres konferenciji povodom predstavljanja programa.

Iz MERT-a navode da program za unapređenje konkurentnosti privrede vrijedan tri miliona eura, podrazumijeva paket mjera finansijsko- nefinansijske podrške koji će doprinijeti daljem jačanju i razvoju crnogorske privrede.

- Cilj programa je da se poveća konkurentnost malih i srednjih preduzeća sa posebnim naglaskom na žene i mlade u biznisu i preduzeća iz manje razvijenih opština - poručuju iz MERT-a.

U tom kontekstu, dodaju, do 50 odsto refundacije troškova biće na raspolaganju preduzećima, do 70 odsto za žene i mlade koji su vlasnici preduzeća a čak do 80 odsto povrata za preduzeća iz manje razvijenih opština.

Iz Ministarstva ističu da je programom predviđeno devet programskih linija i to: Programska linija za nabavku opreme velike vrijednosti; Programska linija za podršku malim ulaganjima; Programska linija za podršku digitalizaciji; Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije; Programska linija za podršku internacionalizaciji; Porgramska linija za unapređenje marketinga;. Programska linija – Vaučeri za žene i mlade u biznisu; Programska linija za početnike u biznisu; Programska linija za pružanje mentoring usluga.

- Ovi programi kreirani su tako da odgovaraju potrebama privrede. Posebno izdvajam liniju “Vaučeri za žene i mlade”, gdje, upravo zbog potreba ove ciljne grupe, dajemo sredstva avansno do 70 odsto, posto da bi pokušali da eliminišemo barijeru sa kojom se suočavaju, a to je da nemaju sopstvenih sredstava - kazala je generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović.

Za Program za razvoj i promociju zanatstva opredijeljeno je 175.000 eura kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama.

- Odobrena podrška može pokrivati do 70 odsto opravdanih troškova, odnosno do 10.000 eura bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do 6.000 eura bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000 eura bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu - kazala je generalna direktorica Direktorata za industriju i regionalni razvoj Renata Milutinović.

I za ovaj program, kako se navodi, predviđen je dodatni procenat podrške (10 odsto) za zanatlije koji posluju u manje razvijenim opštinama Crne Gore dok je za žene i mlade u toj oblasti predviđeno dodatnih pet odsto podrške.

- Maksimalni iznos odobrene podrške po zanatliji za obije komponente iznosi 12.000 eura - poručuju iz MERT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:22