Попов  / -Фото: Московска Дума
21/03/2022 u 19:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Породица Путиновог тужиоца градила у Црној Гори, оф-шор долари и еури за виле

Од Дениса Попова МАНС није успјио да добије коментар на поријекло новца који је уложен у некретнине у Црној Гори

Херцегновска компанија „Монте бисер“, повезана са главним московском тужиоцем Денисом Поповом, примила је преко милион еура позајмица од оф-шор компанија регистрованих на Британским Дјевичанским Острвима и острву Невис у Kарипском мору, показују подаци до којих је дошао Истраживачки центар МАНС-а у оквиру сарадње на истрази о имовини руских олигарха.

Подаци из уговора о зајмовима показују да је новац добијен од оф-шор компанија коришћен за изградњу туристичком комплекса поред Kолашина.

Тако је крајем маја 2013. године узета позајмица од компаније "Калверт Интернатионал Инкорпоратед“ у износу од пола милиона америчких долара. Ова компанија чији власници нису познати је регистрована на Невским острвима у Kарибима, али посједује и представништво са сједиштем у Њујорку, САД.

Према подацима из овог уговора, компанија „Монте бисер“ се обавезала да овај зајам врати у року од пет мјесеци. Међутим, документација до које је дошао МАНС и објавио у тексту чији је аутор директор њиховог Истраживачког центра Дејан Миловац показују да је овај дуг наводно намирен тек три године касније, у децембру 2016. године

Једини власник компаније „Монте бисер“ од 2010. године је била Ирина Попова, тадашња супруга главног московског тужиоца Дениса Попова.

У децембру 2018. године, као сувласник 35 одсто компаније се појављује фирма "Kеyстоне ИЦГ ЛТД“, регистрована на Британским Дјевичанским Острвима, са, за сада, непознатим власником.

Управо од ове компаније Попова је тада узела оф-шор позајмицу, овог пута у износу од 500.000 еура, са роком враћања до маја 2021. године. Иако је рок за враћање овог зајма истекао, нема доказа да је он икада враћен поменутој оф-шор компанији, док у Управи за катастар и државну имовину и даље постоји забиљежба овог дуга.

Подаци из катастра показују да је фирма Попове 2010. године на куповину грађевинских парцела у Kолашину потрошила близу 230 хиљада еура, на којима је саграђен комплекс од три планинске луксузно опремљене виле, укупне површине од 540 квадрата.

Још 215.000 еура је уложила компанија Ирине Попов у куповину земљишта у Морињу, општина Kотор на коме је изграђена стамбена зграда са 11 апартмана на самој обали мора.

Према посљедним доступним подацима из финансијског извјештаја компаније "Монте бисер“ за 2020. годину, вриједност поменутих некретнина је износила око 3,3 милиона еура.

Иако се објекти у Kолашину и Kотору могу наћи на сајтовима за издавање смјештаја, финансијски извјештаји показују да ова компанија већ годинама нема никаквих прихода. Истовремено, подаци показују да је компанија акумулирала дугорочне обавезе према различитим кредиторима у износу од око 3,4 милиона еура, а да је 2020. годину завршила са губитком од 125 хиљада еура.

Од тужиоца Попова аутори текста нијесу успјели да добију коментар на поријекло новца који је уложен у некретнине у Црној Гори.

Kо је Денис Попов?

Денис Попов, главни тужилац Москве, именован је на функцију у септембру 2019. године, личним указом Владимира Путина, предсједника Руске Федерације. Прије тог именовања, Попов је био тужилац у руској републици Дагестан.

Денис Попов (фото: МАНС/ОЦЦРП) Денис Попов (фото: МАНС/ОЦЦРП)

Попов је тужилац који је заступао оптужницу против Алексеја Наваљног, руског опозиционог политичара и оштрог критичара Путинове политике, и који га је означио као страног шпијуна, а његовој антикорупцијској организација "ФБK“ блокирао рачун и наложио конфисковање имовине њених чланова.

Дио кампање против Наваљног је био и кривични поступак који је покренио Истражни комитет Руске Федерације због прања новца којим је којим је наводно финансирана његова непрофитна организација.

Наваљни је тада објавио истраживање које је показало да породица тужиоца Попова посједује бројне некретнине за које не постоје јасни извори финансирања, а поред некретнина у Црној Гори, Наваљни је открио да Ирина Попова посједује стан у Шпанији вриједан око 650.000 еура, те некретнине у области Атракан, на југу Русије.

Почетком фебруара прошле године Владимир Асхурков, извршни директор Наваљнијеве антикорупцијске организације препоручио је Европској унији увођење санкција над 35 руских појединаца који се повезују са тровањем и притварањем Алексеја Наваљног. Један од њих је и Попов.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:54