ranko radulovic / -DAN
23/03/2021 u 23:56 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Двије владе разговарају о ублажавању последица одаванја државних података

Знам да су америчка и црногорска влада сада у блиским консултациjама, да разговараjу о томе да би утврдиле шта се можда догодило и осигурале да се те ствари риjеше и да се, ако буде потребно, ублаже посљедице, казао је бивши амерички амбасадор при НАТО-у Курт Волкер
Више државно тужилаштво формирало је предмет, коjи jе у фази извиђаjа, поводом навода да је директор Агенције за националну безбједност Дејан Вукшић одао тајне податке једне обавјештајне агенције државе чланице НАТО-а. Премијер Здравко Кривокапић стао је у заштиту Вукшића и за поменути случај оптужио неке посланике.
– У Вишем државном тужилаштву у Подгорици формиран је предмет поводом новинских текстова везаних за одавање тајних података на сједници Одбора за безбједност, а предмет се налази у фази извиђаја – казала је за „Дан“ тужилац и портпарол ВДТ-а Лепа Меденица.
Посланик Социјалдемократске партије Рашко Коњевић оптужио је 19. марта директора Агенције за националну безбједност да је одао тајне податке једне обавјештајне агенције државе чланице НАТО-а, што је супротно закону. Како је навео, тиме је, нажалост, компромитован рад Агенције за националну безбједност и њен углед и повјерење у раду са партнерским службама из чланица НАТО-а.
– Директор АНБ-а, супротно Закону о тајности података, одао тајне податке једне обавјештајне агенције државе чланице НАТО-а... Открио идентитете резидентних представника те службе и њихове приоритете у раду и „мете“ њиховог рада – објавио је тада Коњевић на свом твитер профилу.
Интересантно је да је посланик Коњевић који је иначе члан Одбора за безбједност и који је такође обавезан да чува тајне податке, затражио паузу да би одмах на Твитеру објавио да је шеф АНБ-а одао тајне податке једне стране службе.
Бивши амерички дипломата Курт Волкер оциjенио jе као веома озбиљну ствар оптужбе засноване на тврдњама да jе вршилац дужности директора црногорске Агенциjе за националну безбjедност Деjан Вукшић члановима скупштинског Одбора за одбрану и безбjедност одао таjне податке jедне чланице Сјеверноатлантске алиjансе. Тај бивши амерички амбасадор при НАТО-у казао jе у разговору за Глас Америке да jе забрињаваjуће уколико повjерљиве информациjе процуре на такав начин.
Вукшић без коментара
Шеф Агенције за националну безбједност Дејан Вукшић синоћ није желио да коментарише изјаве дипломатских званичника поводом оптужби да је на сједници скупштинског одбора за безбједност одао тајне податке.

– Видио сам исте медиjске извjештаjе као и ви и очигледно немам детаље о томе шта се можда догодило или ниjе. Знам да су америчка и црногорска влада сада у блиским консултациjама, да разговараjу о томе да би утврдиле шта се можда догодило и осигурале да се те ствари риjеше и да се, ако буде потребно, ублаже посљедице. Немам разлога да вjеруjем да актуелна црногорска влада ниjе способна да штити повjерљиве информациjе. Сигуран сам да имаjу ту способност. Мислим да jе само питање процjене шта се догодило и сарадње са САД и НАТО да би се осигурало да постоjе процедуре да се ништа тако не догоди – навео је Волкер, који је тренутно високи сарадник вашингтонског Центра за анализу европске политике (ЦЕПА).
Британска амбасадорка Карен Медокс казала је на јучерашњем састанку са уредницима црногорских медиjа да им је безбjедност НАТО партнера jедан од приоритета.
– Важно jе задржати Црну Гору на евроатлантском путу – навела jе Медокс и додала да ће НАТО пажљиво пратити даља дешавања. Ж.Б.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 07:30