Кашћелану притвору продужен за још три мјесеца / Фото: Дан
01/08/2021 u 12:15 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Детаљи истраге против наводних припадника "кавачког клана": Сумњиче их да су жртве убијали и током молитве

Еуропол и Француска доставили су преписке између осумњичених преко апликације SKY ECC који су, између осталог, слали фотографије тијела убијених одбјеглом припаднику групе

Криминална група коју су наводно формирале вође "кавачког клана" Слободан Кашћелан и Радоје Звицер, мучиле су на свиреп начин жртве, након чега су их убијали, а тијела уништавали, наведено је у списима предмета Специјалног државног тужилаштва против те криминалне групе.

image

Полиција трага за Звицером

фото детецтивинфо

Истражитељи су, како је наведено у документима, прибавили доказе о бруталном убиству једног припадника "шкаљарског клана" (идентитет познат редакцији "Дана"), а који се званично води као нестао. Осим тога, на основу прибављених доказа сумња се да та мафијашка организација стоји и иза убуства Д.Х., који се такође води као нестао. Безбједносне службе и СДТ дошли су и до чињеница које указују на чврсту сумњу да је тај клан планирао да почини једно убиство и на сахрани Алана Кожара, покојног вође "барског клана" који је сарађивао са "шкаљарцима", као и да ликвидиарају једну особу која се налази у спушком затвору.

”Осумњичени се дописивали о планираној ликвидацији на сахрани Алана Кожара и договарали убиство једне особе која се налази у спушком затвору


Једну од жртава, како је наведено у списима, отели су и мучили како би им одао тајне "шкаљараца", за које је наводно радио и како би им рекао ко им издаје наређења. Када су му наредног дана саопштили да ће да га убију, он им је тражио да му дозволе да се помоли. Док се молио, они су наставили да га муче и убили га испаливши му хице у главу. Осим тога, према наводима из списа предмета, они су једном од вођа, након "обављеног посла" морали да шаљу фотографије искасапљених тијела жртава.

Шеф и тјелохранитељи у притвору, саучесници побјегли

Послије хапшења у том предмету у протвору су завршили Кашћелан и његови тјелохранитељи Вучковић и Кажић. Остали осумњичени успјели су да побјегну. Неки од њих су априлу ухапшени по налогу СДТ-а, али су након саслушања пред судијом за истрагу Вишег суда у Подгорици сви пуштени да се бране са слободе. СДТ се жалио на ту одлуку, а вијеће Вишег суда је прихватило ту жалбу. Ипак, када је полиција требало по новом рјешењу да хапси осумњичене, сви осим наводног вође "кавчана" и тјелохранитеља већ су били побјегли из државе.
СДТ је недавно од Врховног суда тражио да се тројици ухапшених продужи притвор још три мјесеца, што су судије прихватиле. Кашћелан, Вучковић и Кажић сумњиче се за кривична дјела стварање криминалне организације и тешко убиство. Притвор им је одређен, а сада и продужен због опасности од бјекства, уништавања доказа и због тежине дјела која им се стављају на терет.
Осумњиченима, како су судије Врховног суда оцијениле, на терет се стављају дјела због којих им пријети висока казна затвора, која би их могла навести на бјекство. Осим тога, већина њихових сарадника, остали чланови криминалне групе су на слободи па би им могли пружити помоћ у бјекству. Такође, опис тешких дјела која им се стављају на терет такође су основ да им се продужи притвор.


Доказе о почињеној и планираним ликвидацијама истражитељи су добили од страних безбједносних служби. Наиме, достављен је извјештај Еуропола о пресретању комуникација остварених путем апликације SKY ECC за мобилне телефоне, а случај је подигнут на већи ниво достављањем података од стране правосудних органа Републике Француске, који су поступили по замолници за Међународну правну помоћ Специјалног државног тужилаштва Црне Горе. Тако, на основу списа достављених од правосудних органа Француске утврђено је да је вршен тајни надзор и претрес сервера апликације SKY ECC, која је криптована и заштићена и коју је користило више лица са територије Црне Горе, а и из других држава. Достављени докази показују да су сви окривљени из овог предмета били корисници поменуте апликације, користећи се шифрама које су несумњиво идентификоване, и да су међусобно комуницирали путем међусобне преписке – порука, гласовних порука, размјене фотографија и другог материјала, те да таква комуникација упућује на основану сумњу о дјеловању криминалне организације.
– Да је то тако види се отуда што су окривљени формирали двије затворене групе корисника унутар SKY ECC апликације и што из међусобних комуникација унутар тих група произилази да је мимо лишења живота оштећеног (који се води као нестао) било планирано да се лише живота и друга лица. Наиме, из комуникације од 30.7.2020. године види се план и договор за ликвидацију једног лица за вријеме сахране А.К. у Б., припадника супротстављене криминалне организације, који је лишен живота на подручју Грчке и за ликвидацију Д.Х., који је у међувремену нестао и за кога постоји вјероватноћа да је лишен живота. Такође, комуникација између окривљених указује да је постојао план и договор да се одређено лице лиши живота за вријеме његовог боравка у Заводу за извршење кривичних санкција. У прилог закључку о постојању плана за извршење више кривичних дјела убистава и тешког убиства иде и чињеница да је један од окривљених, који је за сада у бјекству, преко свог мобилног телефона добијао фотографије лица лишених живота, чија су тијела била искасапљена, од стране, за сада неидентификованог, припадника криминалне организације – наведено је у списма предмета.

Подијелили улоге за свирепо убиство

Француски истражни органи, пратећи комуникацију осумњичених утврдили су да су осумњичени отели и мучили "шкаљарца", који се води као нестао, и на крају су га на свиреп и подмукао начин лишили живота. За ту ликвидацију сумњиче се Живковић, Драгићевић, Кажић и Кнежевић. Они су организовали осматрање куће и праћење тог мушкарца. Живковић се сумњичи да је обезбиједио најмање два пиштоља за убиство, док су Кажић и Драгићевић уз употребу електронских и оптичких уређаја осматрали кућу у којој је боравио оштећени, прилазне путеве ка кући и кретање. Они су осталим "колегама" јављали кретање мете и када ће наићи на мјесто гдје су му направили сачекушу. Кнежевић је наводно, непосредним извршиоцима дјела јавио када је "шкаљарац" кренуо у њиховом правцу. Окривљени Звицер се сумњичи да је одредио мјесто гдје ће убиство бити извршено, прикупљао податке о кретању оштећеног, обезбјеђивао електронска средства за осматрање оштећеног и давао савјете и упутства на који начин треба уклонити трагове о извршеном кривичном дјелу. Вујотић се сумњичи да је давао савјете и упутства о проналажењу најбоље локације гдје ће се оштећени пресрести, о превозним средствима које треба користити приликом извршења кривичног дјела и о томе како жртву треба мучити да би се од њега прибавиле информације о дјеловању супротстављеног криминалног клана а потом га и убити. Кнежевић и Прелевић су наводно пратили кретање службеника Управе полиције ради несметаног проласка непосредних извршилаца кривичног дјела и о томе обавјештавали организаторе и припаднике криминалне организације.


Специјално државно тужилаштво 23. априла донијело је наредбу о спровођењу истраге против те криминалне групе. Поменутим документом окривљеном Кашћелану се ставља на терет да је заједно са, за сада неидентификованим, лицем организовао криминалну организацију, чији циљ је био вршење кривичних дјела против живота и тијела на штету припадника супротстављене криминалне организације, односно кривичних дјела убиство и тешко убиство. Наредбом су обухваћени и: Милош Радоњић, Владимир Вучковић, Дарко Прелевић, Крсто Марош, Зоран Кажић, Радоје Звицер, Радоје Живковић, Милан Вујотић, Драган Кнежевић, Срђа Јуришевић, Здравко Перуновић, Милан Кнежевић и Александар Драгићевић, којима се ставља на терет да су били припадници криминалне организације, са различитим, јасно дефинисаним улогама.

У групи слали детаље о злостављању и убиству "шкаљарца"

– Основана сумња о постојању конкретне криминалне организације са унутрашњом структором и дисциплином њених чланова утврђује се и отуда што су, према подацима добијеним путем међународне правне помоћи, постојале двије групе комуникације и то тако што су у једној затвореној групи комуницирала лица која су планирала извршења кривичних дјела, док су у другој затвореној групи била лица која су реализовала кривична дјела, те да је на тај начин остварен и план посматрања, праћења, киднаповања, мучења и ликвидације оштећеног, а након тога и уклањања трагова, односно посмртних остатака оштећеног. Докази које су доставили Еуропол и правосудни органи Републике Француске, који се односе на међусобну комуникацију окривљених у овој кривично правној ствари, путем размјене порука, гласовних порука и размјене фотографија, упућују на основану сумњу да је оштећени лишен живота – наведено је у списима предмета.
Пише и да се из комуникације окривљених виде радње које су предузимали ради праћења, киднаповања оштећеног, његовог мучења и транспорта "на сигурну локацију" и његовог испитивања о активностима супротстављене криминалне организације, што је документовано фотографијама које су окривљени међусобно размјењивали.
– Основана сумња да је окривљени Н.С. лишен живота посебно се утврђује из комуникације када окривљени С.К. у једној поруци наводи да је оштећени тражио да се помоли и да је у току молитве лишен живота, те из накнадних порука између припадника криминалне организације чији садржај указује на то да су посмртни остаци оштећеног уништени – наводе из тужилаштва.


Убиство "шкаљарца" организовано је тако што је Кажић јавио када је он изашао из куће, док је Драгићевић непосредним извршиоцима кривичних дјела пријавио којим путем је кренуо. По доласку на једну локацију, Вучковић, Јуришевић и Радоњић наводно су пресрели тог мушкарца и задали му ударац шипком у главу. Тада су га везали конопом и задали му више удараца по глави и тијелу, након чега су га смјестили у возило "BMW" и кренули према Његушима. Мучили су оштећеног да би од њега сазнали за планове супротстављене криминалне организације и да би приступили криптованом мобилном телефону који је имао са собом. По налогу Кашћелана, вратили су се на једно мјесто и покупили још двојицу саучесника. У вечерњим сатима, како тврде из тужилаштва, мучили су "шкаљарца" како би од њега дознали за кога ради и гдје су штекови и оружје припадника његове криминалне организације. Наредне ноћи су му саопштили да ће га убити, те му дозволили да се помоли и у тренутку док се молио, испалили су више пројектила из ватреног оружја лишивши га живота. Послије убиства уклонили су трагове извршеног кривичног дјела и посмртне остатке оштећеног однијели у рејон Националног парка "Ловћен" гдје се налази кућа једног окривљеног, који им је унапријед обећао да ће помоћи у уклањању трагова извршеног кривичног дјела, а гдје су покопани посмртни остаци оштећеног.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

19. septembar 2021 03:04