/ FOTO: UPRAVA POLICIJE- ilustracija
12/09/2023 u 12:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Potvrđena optužnica za međunarodni šverc pet tona kokaina

Kako je navedeno, D.V. je od početka januara 2019. godine do kraja februara 2020. godine na teritoriji Crne Gore, Holandije – Arube, organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i moći

Podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv D.V. koji se tereti zbog međunarodnog šverca kokaina. Pripadnici njegove kriminalne organizacije su, kako navodi SDT, pripadnici su postali okrivljeni L.M., E.J., D.Ž., B.T., M.A., Đ.M., L.V., R.V., M.N., Ž.D., G.Z., M.N. i M.D. i druga NN lica.

Kako je navedeno, D.V. je od početka januara 2019. godine do kraja februara 2020. godine na teritoriji Crne Gore, Holandije – Arube, organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

- Čiji pripadnici su postali okrivljeni L.M., E.J., D.Ž., B.T., M.A., Đ.M., L.V., R.V., M.N., Ž.D., G.Z., M.N. i M.D. i druga NN lica. Kriminalna organizacija ima za cilj vršenje krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl.300 st.1 KZ CG. Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određeni zadatak i ulogu. Djelovanje kriminalne organizacije je planirano u međunarodnim razmjerama, na duže vrijeme i zasnovano je na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova- navedeno je optužnicom.

Kao organizator kriminalne organizacije, kako tvrdi tužilaštvo, D.V. je sačinio kriminalni plan u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl.300 st.1 KZ CG.

- Za sebe odredio da planira izvršenje krivčinih djela u vezi sa krijumčarenjem većih količina kokaina koje bi bilo izvršeno u budućnosti pomorskim putem, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja navedenog krivičnog djela, vrši odabir, selekciju strukture posade, te daj naloge pripadnicima kriminalne organizacije o pribavljanju neophodne dokumentacije potrebne za ukrcaj posade na brodu, da obezbjeđuje materijalna sredstva, da obezbjeđuje i plaća avionske karte, i da sam ili preko drugih lica vrbuje pripadnike kriminalne organizacije- pojašnjeno je optužnicom.

Kako je tužilaštvo utvrdilo, pripadnici kriminalne organizacije i druga za sada NN lica su radi realizacije kriminalnog plana prihvatili zadatke.

- L.M. je prihvatio da učestvuje u vrbovanju ostalih članova kriminalne organizacije koji bi činili posadu broda sa potrebnim kvalifikacijama, po nalogu organizatora kriminalne organizacije upućuje ostale članove kriminalne organizacije da pribavljaju potrebnu dokumentaciju za ukrcaj na brod, razmjenjuje podatke i obavještenja sa ostalim članovima kriminalne organizacije o promjenama mjesta ukrcaja na brodovima, pribavlja avionske karate za letove do mjesta ukrcaja, vrši nabavke novih mobilnih telefonskih aparata i instaliranje aplikacija za bezbjednu komunikaciju, vrši isplatu novca ostalim članovima kriminalne organizacije. Okrivljeni E.J. je prihvatio da čuva specijalni “kriptovani” telefonski aparat i po nalogu organizatora kriminalne organizacije kriptovani telefon dostavlja ostalim članovima kriminalne organizacije radi međusobnih kontakata u razmjeni osjetljivih informacija sa organizatorom, po nalogu organizatora kriminalne organizacije putuje u inostranstvo i obezbjeđuje organizatoru kriminalne organizacije specijalni “kriptovani” telefon. Okrivljeni D.Ž., održava sastanke sa organizatorom kriminalne organizacije, a zatim prenosi poruke od strane organizatora kriminalne organizacije ostalim pripadnicima kriminalne organizacije u cilju realizacije kriminalnog plana, nabavlja specijalne kriptovane telefone i preko istih komunicira sa organizatorom kriminalne organizacije u vezi krijumčarenja opojne droge kokain, po nalogu organizatora kriminalne organizacije daje uputstva za postupanje ostalim pripadnicima kriminalne organizacije i obezbjeđuje im specijalne kriptovane telefone radi sigurne komunikacije, razgovora sa licama zaduženim za isporuku opojne droge kokain- navodi tužilaštvo.

Na brod utovarili kokain koji im je dostavljena pomoću tri glisera

- Okrivljeni V.D. je u periodu od novembra 2019. godine do kraja februara 2020. godine, u Crnoj Gori, u saizvršilaštvu učestvovao u izvršenju krivičnog djela i neovlašćeno radi dalje prodaje prenosio 5108,26 kg kokaina. Ostvarajući zajedničku odluku drugom radnjom bitno je doprinio izvršenje krivičnog djela tako što je u navedenom periodu angažovao za prenošenje opojne droge kokain, kao članove posade na brodu “A..” okrivljene D.Ž., B.T., M.A., Đ.M., L.V., R.V., M.N., Ž.D., G.Z., M.N. i M.D., od Kariba ka Evropi, odredio način i količinu prenošenja predmetne opojne droge. Pa je 11.11.2019 godine okrivljenom L.M. dao uputstvo i smjernice za sačinjavanje dokumentacije u lučkoj kapetaniji Bar kako bi se okrivljeni D.Ž., B.T., M.A., Đ.M., L.V., R.V., M.N., Ž.D., G.Z., M.N. i M.D., ukrcali na brod i u vezi aplikacije koja se u tu svrhu popunjava dao nalog da se izvrši promjena države za registraciju broda koji je plovio pod zastavom Togoa u brod koji će ploviti pod zastavom Kameruna.

Pri čemu je radi realizacije kriminalnog plana odredio raspored ukrcaja za članove posade Đ.M. i R.V. koji su 13.11.2019. godine otišli iz Crne Gore i na nepoznatoj lokaciji ukrcali se kao posada broda “A..”. Zatim po njegovom nalogu 05.12.2019. godine, iz Crne Gore otišli preostalih 9 članova posade i to: M.N., L.V., B.T., M.N., M.A., Ž.D., M.D., D.Ž. i G.Z., koji su se na nepoznatoj lokaciji takođe ukrcali kao posada broda “A..”, koji je prethodno plovio duž obale Zapadne Afrike, Senegala, zatim je plovio u više brazilskih luka.

Da bi u periodu od 07.02 do 23.02. sa brodom “A...” preko Surinama uplovili u vode Venecuele, i prije ulaska u teritorijalne vode Arube, po nalogu i uputstvima okrivljenog V.D. na navedeni brod utovarili kokain koji im je dostavljena pomoću tri glisera, koju su potom smjestili u prostoru koji služi kao rezervoar za gorivo.

Nakon čega su se sa brodom uputili u pravcu Arube, kojom prilikom je dana 24. februara 2020. godine od strane Priobalne straže Kraljevine Holandije na Holandskim Karibima prilikom pretresa broda “A..” na Arubi kokain pronađen i zaplijenjena, u vezi kojih kriminalnih aktivnosti nadležni pravosudni organi Arube vode krivične postupke protiv crnogorskih državljana, članova posade na brodu “A..”, i to: D.Ž., B.T., M.A., Đ.M., L.V., R.V., M.N.,Ž.D., G.Z., M.N. i M.D. zbog prevoženja opojne droge kokain i umišljajnog djelovanja suprotno članu 3 prvi stav, tačka B, Državnog dekreta o opojnim drogama, kažnjivo djelo shodno članu 11, prvi stav Državnog dekreta i člana 1:123 Krivičnog zakonika Arube, a u kojim postupcima su pravosnažno osuđeni na višegodišnje kazne zatvora- navodi SDT.

Takođe, prema opštužnici okrivljeni Đ.M. je prihvatio da po nalogu organizatora kriminalne organizacije pruža logističu podršku, upravlja brodom i održava brod na kojem će se vršiti utovar opojne droge kokain, da postupa po nalozima drugih pripadnika kriminalne organizacije i usmjerava i vozi brod u pravcu u kojem mu se naloži.

- Okrivljeni R.V. je prihvatio održava sastanke sa organizatorom kriminalne organizacije, a zatim prenosi poruke od strane organizatora kriminalne organizacije ostalim pripadnicima kriminalne organizacije u cilju realizacije kriminalnog plana. Okrivljeni B.T. je prihvatio da čuva i koristi specijalni kriptovani telefonski aparat u razgovoru sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije i organizatorom, i da po nalogu organizatora kriminalne organizacije kriptovani telefon dostavlja ostalim članovima 3 kriminalne organizacije radi međusobnih kontakata u razmjeni osjetljivih informacija sa organizatorom. Okrivljeni M.N., da zajedno sa ostalim članovima kriminalne organizacije bude dio posade na brodovima na kojima će se krijumčariti opojna droga kokain, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije putuje zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije na lokacije na kojima će se potom ukrcati na brod, da prenosi poruke drugim pripadnicima kriminalne organizacije i da postupa po nalozima organizatora kriminalne organizacije u cilju realizacije kriminalnog plana- navodi su optužnice koju zastupa specijalni tužilac Sanja Jovićević.

Dalje, okrivljeni L.V. je prihvatio, kako navodi tužilaštvo, da zajedno sa ostalim članovima kriminalne organizacije bude dio posade na brodovima na kojima će se krijumčariti opojna droga kokain, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije putuje zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije na lokacije na kojima će se potom ukrcati na brod, da prenosi poruke drugim pripadnicima kriminalne organizacije i da postupa po nalozima organizatora kriminalne organizacije u cilju realizacije kriminalnog plana.

 - Okrivljeni M.N. je prihvatio da zajedno sa ostalim članovima kriminalne organizacije bude dio posade na brodovima na kojima će se krijumčariti opojna droga kokain, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije putuje zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije na lokacije na kojima će se potom ukrcati na brod, da prenosi poruke drugim pripadnicima kriminalne organizacije i da postupa po nalozima organizatora kriminalne organizacije u cilju realizacije kriminalnog plana. Okrivljeni M.A. je prihvatio da zajedno sa ostalim članovima kriminalne organizacije bude dio posade na brodovima na kojima će se krijumčariti opojna droga kokain, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije putuje zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije na lokacije na kojima će se potom ukrcati na brod, da prenosi poruke drugim pripadnicima kriminalne organizacije i da postupa po nalozima organizatora kriminalne organizacije u cilju realizacije kriminalnog plana. Okrivljeni Ž.D. je prihvatio  da zajedno sa ostalim članovima kriminalne organizacije bude dio posade na brodovima na kojima će se krijumčariti opojna droga kokain, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije putuje zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije na lokacije na kojima će se potom ukrcati na brod, da prenosi poruke drugim pripadnicima kriminalne organizacije i da postupa po nalozima organizatora kriminalne organizacije u cilju realizacije kriminalnog plana- stoji u optužnici.

Takođe, kako je utvrdilo tužilaštvo, okrivljeni M.D. je prihvatio da zajedno sa ostalim članovima kriminalne organizacije bude dio posade na brodovima na kojima će se krijumčariti opojna droga kokain.

- Da po nalogu 4 organizatora kriminalne organizacije putuje zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije na lokacije na kojima će se potom ukrcati na brod, da prenosi poruke drugim pripadnicima kriminalne organizacije i da postupa po nalozima organizatora kriminalne organizacije u cilju realizacije kriminalnog plana. Okrivljeni G.Z. je prihvatio da da postupa po nalogu organizatora kriminalne organizacije i pripadnika kriminalne organizacije Dragišić Željka, da upravlja brodom i održava brod na kojem će se vršiti utovar opojne droge kokain, u ispravnom stanju, da postupa po nalozima drugih pripadnika kriminalne organizacije i usmjerava i vozi brod u pravcu u kojem mu se naloži- navodi su optužnice SDT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:26