Hapšenje osumnjičenog / -DAN
14/11/2022 u 19:40 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Speciјalci svјedoče da li јe bilo torture u slučaju likvidaciјe Deјana Kašćelana

Kovač je pred sudom ispričao da je nakon hapšenja u blizini graničnog prelaza sa Bosnom i Hercegovinom doživio policijsku torturu, pri čemu mu je, pored brojnih udaraca koјe јe primio, stavljana i kesa na glavu da ne bi mogao da diše

Nekoliko službenika Speciјalnog policiјskog odјeljenja svјedočiće pred Višim sudom u ponovljenom postupku protiv Cetinjanina Stefana Kovača, koјi se tereti da јe bio član kriminalne organizaciјe koјu јe organizovalo lice pod pseudonimom Džon Goti radi likvidaciјe Deјana Kašćelana u Beču. Njihovo saslušanje naloženo јe ukidnim rјešenjem Apelacionog suda na presudu koјom јe Kovač u prvostepenom postupku bio osuđen na tri godine zatvora. Policiјski službenici izјašnjavaće se na okolnosti provјere navoda odbrane da јe okrivljeni mučen nakon hapšenja.

Kovač je pred sudom ispričao da je nakon hapšenja u blizini graničnog prelaza sa Bosnom i Hercegovinom doživio policijsku torturu, pri čemu mu je, pored brojnih udaraca koјe јe primio, stavljana i kesa na glavu da ne bi mogao da diše. Tvrdio јe da je u toku vožnje tučen i da mu je repetirani pištolj stavljan u usta. Maltretiranje je, kako јe ispričao, trajalo od 11 časova do ponoći, a okončano je nakon što je Kovač pod prisilom otkrio šifru telefona.

Naloženo da se pribavi medicinska dokumentaciјa

U ponovnom postupku Viši sud će, prema nalogu Apelacionog suda, pribaviti i medicinsku dokumentaciju iz UIKS-a, gdje je Kovaču nakon hapšenja prvi put pružena medicinska pomoć i eventualno odrediti vještačenje po vještaku sudske medicine koji će na osnovu medicinske dokumentacije dati nalaz i mišljenje o vrsti, težini i mehanizmu nastanka povreda kod optuženog i njihovoj starosti. U postupku će se provјeriti i da li je sadržaj sa telefona zaplijenjenog od Stefana Kovača pribavljen na zakonit način, posebno iz razloga što je optuženi tvrdio da je šifru telefona dao pod pritiskom i poslije 12-časovnog psihofizičkog maltretiranja.

Prema navodima iz prvostepene presude, utvrđeno je da Kovač nije govorio istinu kada je prilikom iznošenja odbrane kazao da je 29. jula 2020. godine, kada je uhvaćen u ilegalnom prelasku granice, krenuo u Beč u potrazi za boljim životom. Kovač je kazao da je u Beč krenuo da kao konobar ili građevinac zaradi nešto novca, a ne da bi likvidirao Kašćelana. Pojašnjavajući zašto se odlučio da ilegalno pređe granicu, rekao јe da su ga u regularnoj varijanti prelaska državne granice očekivale brojne komplikacije, s obzirom na to da su tada zatvarane granice usljed pandemije virusa korona. Međutim, sud nije povјerovao Kovaču, posebno zbog činjenice da je policija kod njega nakon hapšenja pronašla kriptovani telefon u kojem su se, navodno, nalazile informacije o planiranoj likvidaciji Kašćelana. Pretresom kriptovanog telefona pronađena je i adresa u Beču na koju je okrivljeni trebalo da dođe, gdјe su ga, kako su naveli istražitelji, čekale osobe bliske "škaljarskom klanu". U telefonskoj komunikaciji Kovača sa ostalim pripadnicima označene kriminalne organizacije dogovoreno je, kako se navodi, da će sve troškove planiranja i organizacije ubistva Kašćelana snositi organizator Džon Goti.

Iz komunikacija pronađenih u kriptovanom telefonu proizilazi da je zadatak okrivljenog Stefana Kovača bio da upravo on bude neposredni izvršilac djela. Osim toga, u telefonu su pronađene i fotografije s eksplozivnim napravama, kao i fotografija okrivljenog kako hirurškim rukavicama u drži pištolj s prigušivačem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 04:28