brod jadran / - DAN
21/10/2022 u 14:10 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjedočenje inspektora: U Opatovu pronađeni pištolj, sumnjiva materija i vojnička košulja ali bez pretresa

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje za šverc droge na brodu " Jadran". Danas je saslušan u svojstvu svjedoka službenik policije Slobodan Mulanović i Novak Ćeranić

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje za šverc droge na brodu " Jadran".  Danas je saslušan u svojstvu svjedoka službenik policije Slobodan Mulanović i Novak Ćeranić.

Ovom optužnicom obuhvaćen je Dejan Rovčanin, Vojin Stupar, Duško Radenović, Radomir Osmaić i  Vladimir Račić kojem se sudi u odsustvu jer se nalazi u bjekstvu.

Droga na brodu "Jadran"-svjedok: Ni sa jednim od 100 ključeva nisam mogao da otključam ormar

Novak Ćeranić , službenik policije Crne Gore, je u svojstvu svjedoka detaljno ispričao tok službenih radnji predmetnog dana koji je njemu bio poznat... Govorio je o tome kako su preduzimane i kada službene radnje pretrersa, izuzimanja predmeta koji su pronađeni, o službenim licima koji su bili uključeni u policijsko-tužilačke radnje na  prvi dan kada je prijavljeno da je pronađena droga na školskom brodu " Jadran".

On je kazao da, nakon što je obavješten od strane načelnika odeljenja Dragana Kontića, otišao sa svojim krim.tehničarom na lice mjesta. Tamo je, kako navodi, zatekao veći broj vojnih lica i službenika.

-Kada su me spoveli, kada sam ušao na brod, u spornu prostoreiju shvatio sam da se radi o spavaonici...Na lijevom djelu te prostorije su spavala dva vojnika...Jedan ormar je u toj prostoriji bio otvoren..U dnu tog ormara nalazila se vojnička rotba, crna ili tamna braon. Ona je bila otvorena, ja sam vidio da se u njoj nalaze paketići zamotani selotep trakom...- navodi on.

Dodaje da je naložio nakon toga da sva lica izađu iz te prostorije i da je saopštio načelniku šta je zatekao, i da mu je rekao da to kaže i rukovodiocu grupe za suzbijanje krivičnih djela iz oblasti droga, Dragana Krivokapića.

-Kad je on došao ja sam sve vrijeme bio ispred broda, na kopno... Zatim je rečeno da izvršimo pretres djela broda koji je gornji, kod palube, oficirskih prostorija..nisam učestvovao u pretresu te sporne prostorije ...Tžilac Zoran Vučinić je kazao da treba da dođe specijalni tužilac Saša Čađenović...Dok sam stajao ispred, moj krim,tehničar je došao do mene i kazao mi da je tužilac Čađenović ljut i da je rekao da svi izađu iz predmetne prostorije...- naveo je između ostalog Ćeranić.

OPATOVO-PIŠTOLJ, KOŠULJA, SUPSTANCA...

Ćeranić je na naveo da su ih tog a dana, odprilike kada je već bio sumrak, zvali i saopštili da je i u starom vojnom objektu Opatovo pronađena supstanca za koju se sumnja da potiče iz krivičnog djela.

On je naveo da su ga , koliko se sjeća, ispred Opatova sačekala lica, jedno od njih je bilo u civilu a drugo u vojnoj uniformi.

-Na stolu jedne prostorije nalazila se kantab od proteina za treniranje, a u njoj na više od pola sumnjiva materija...Mi smo to izuzeli ali nije tu bilo naredbe o pretresu..Zatim su nas opet zvali i kada smo došli ponovo u taj objekat na stolu istom je stajao pištolj i vojnička košulja...Rečeno nam je da je to pronađeno u ormaru koji se tu nalazio....- pojašnjava on.

Na pitanje advokata Ratka Pantovića, prisjetio se da su u jednoj od prostorija tog objekta pronađeni i pvc papirići-folije, zgužvani i tazbacani, njih tridesetak.

On je kazao da mu nije poznato ko je pronašao te predmete u Opatovu ali da su ih oni izuzeli.

Slobodan Mulanović, službenik policije Crne Gore- OB Kotor odsjek za borbu protiv droga, kazao je da se mnogih detalja o predmetnom danu, a i iz privatnog života, ne sjeća precizno jer je imao ozbiljnu operaciju, zbog čega je bio u komi (portal Dan zbog poštovanja privatnosti neće navoditi o kakvom medicinskom zahtjevu se radi). On je na pitanje suda naveo da će dostaviti dokumentaciju koja to potvrđuje, da je prije sedam, osam mjeseci imao tu ozbiljnu medicinsku intervenciju.

On je sudu saopštio da je u ranim jutarnjim časovima obavješten da je na brodu " Jadran" pronađena droga i da su radili pretres, on i njegove kolege i nadređeni.

-Sjećam se da su bili prisutni tužioci Zoran Vučinić i Saša Čađenović...Ne sjećam se da li je postojao neki zahtjev za hitnost u postupku, pretresu..ne sjećam se ni da li je bilo svjedoka..ne sjećam se da li sam tog dana vidio naredu za pretres...Tokom pretresa pronađena je droga i oružje, mislim kokain..- naveo je između ostalog Mulanović.

DETALJI OPTUŽNICE

Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić su, prema navodima tužilaštva, tokom 2018. godine oformili  kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Vojin Stupar, podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Tivćanin Radomir Osmajić i stariji vodnik Miloš Kulić kome je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika.

-Njihov zadatak je bio da na školski brod „Jadran“ sakriju kokain koji je trebalo da se preveze u Tursku. Pošiljka kokaina trebalo je da bude plaćena heroinom koji bi na isti način bio prokrijumčaren u povratku.

Kulić i Radenović su kokain spakovan u rance dovezli do školskog broda ,,Jadran“ i Radenović je, kako se osnovano sumnja, drogu smjestio u spavaonu, ispod svog kreveta, a dio u vojničke ormariće. Kulić je u istrazi istakao da Osmajić nije znao da je droga unešena na brod- navodi su optužnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 05:23