/ Фото: Жана Бојанић
29/09/2021 u 12:40 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Приоритет спречавање и истраживање сексуалног злостављања дјеце

Када је дијете сексуално злостављано на интернету, штета је још већа, јер као жртве морају живјети са чињеницом да фотографије и видео записи који приказују најгоре тренутке њиховог живота круже интернетом и да их могу видјети сви

Управа полиције данас је одржала конференцију поводом кампање „Say no“ која се односи на област сексуалног злостављања и искориштавања дјеце путем интернета.

На прес конференциј говорила је Јакша Бацковић, руководилац Групе за сузбијање кривичних дјела високотехнолошког криминала, Дејан Бољевић, руководилац Одсјека за међународну оперативну полицијску сарадњу ИНТЕРПОЛ Еуропол СИРЕНЕ и Зоран Бацковић, руководилац Групе за сузбијање тешких кривичних дјела општег криминалитета.

На конфеценцији је поручено да је спречавање и истраживање сексуалног злостављања дјеце приоритет. У циљу превентивног дјеловања, службеници Управе полицје обишли су више од 20 школских установа, а то ће нставити да раде и даље.

- Управа полиције је посвећена испуњавању обавеза према партнерским службама и организацијама ЕУ, кроз своје учешћа у оперативним активностима као и оперативним акцијама EMPACT-a (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – Evropska multidisciplinarna platforma protiv kriminalnih priјetnji) по питању приоритетних области као што су борба против организованих криминалних група укључених у кријумчарење миграната, трговину наркотицима, оружјем, трговину људима, сајбер криминала, сексуалног искоришћавања дјеце на интернету и у том дијелу уложени су велики напори да се унаприједе наведене области а у циљу повећања безбједности и владавине права на националном и регионалном нивоу. У оквиру ЕМПАЦТ оперативне активности из области сајбер криминала планираних за 2021.годину - сексуално злостављање и искориштавање дјеце, Црна Гора је приступила наведеној оперативној активности коју води Словенија у колидерству са Хрватском и Еурополом. Циљ ове активности је повезивање истражитеља који се баве сузбијањем сексуалног искоришћавања и злостављања дјеце, посебно на интернету, из Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, као и Босне и Херцеговине и успостављање мреже стручњака за будућу сарадњу и превенцију сексуалног злостављања дјеце, а све у циљу побољшања превенције и истрага везаних за поменуто кривично дјело. Носиоци ове активности су службеници Сектора за борбу против криминала, Одсјека за сузбијање тешких кривичних дјела, који су током 2020 и 2021 години имали активно учешће на бројним састанцима везаним за горе наведену проблематику, који су се због тренутне пандемије реализовали у онлине режиму- казао је Бољевић.

Такође, Управа полиције је прихватила даље учешће и у 2022 години, у EMPACT Оперативном акционом плану из области сајбер криминала - сексуално злостављање и искориштавање дјеце, у којем ће такође Словенија бити носилац активности.

- Кад смо код ове теме и Словеније, битно је нагласити да је на бази закључака донијетих на овогодишњем Брдо процесу у Словенији који је ове године одржан у Порторожу, а на којем је дао учешће и наш министар унутрашњих послова, Сергеј Секуловић, са Словенијом је покренуто потписивање Протокола о сарадњи у области борбе против трговине људима и злостављања дјеце који протокол се тренутно налази у фази нацрта и чије ће усвајање засигурно унаприједити сарадњу наше двије земље на овом плану. У складу са уоченим потребама и постојећом проблематиком, те расположивим могућностима, Управа полиције ће наставити да пружа активни допринос у свим одговарајућим активностима партнерских служби земаља ЕУ и за то релевантним међународним безбједоносним агенцијама, а у циљу испуњавања не само међународних обавеза у пољу борбе против организованог криминала него и наших националних стратегија и обавеза у циљу заштите дјеце. И на самом крају захвалио бих се медијима и цјелокупној јавности на показаном интересовању за ову веома битну али по нама не толико познату тему- казао је Бољевић.

- Ова кампања има за циљ да се скрене пажња на питање сексуалног злостављања дјеце и адолесцената у регији и да нагласимо да, као што не постоје границе за починиоце сексуалног злостављања дјеце и адолесцената на мрежи, не би требало бити ни граница у заједничкој борби за спречавање, откривање и истрагу ових злочина. Сексуално злостављање дјеце посебно је тешко кривично дјело са далекосежним и тешким посљедицама по жртве. Још је лакше починити ове злочине на интернету, јер интернет пружа починиоцима лак, анониман и јефтин приступ chat собама, форумима, web страницама и друштвеним мрежама, што су окружења у којима дјеца и млади проводе пуно времена. У овом региону још је мање препрека за сексуално злостављање на интернету, јер починиоци и жртве дијеле сличну културу и језик. Због ових веза, они могу лако започети разговор, а ни успостављање физичког контакта између дјетета и починиоца није тешко. Током закључавања, када су предатори, као и сви други, били приморани да остану код куће, проводили су више времена на рачунарима и другим паметним уређајима, а то се одразило на повећану потражњу за материјалима за сексуално злостављање дјеце. Према Еурополу, у неким државама чланицама потражња се повећала и до 25 процената. Када је дијете сексуално злостављано на интернету, штета је још већа, јер као жртве морају живјети са чињеницом да фотографије и видео записи који приказују најгоре тренутке њиховог живота круже интернетом и да их могу видјети сви, укључујући њихове пријатеље, родбину, наставнике, као и будуће послодавце. Према Интернет Watch fondaciјi, већина материјала о сексуалном злостављању дјеце налази се у ЕУ- навео је Бацковић.

У кампањи која је покренута у четвртак, 23. септембра 2021., представници Еуропола и бројних полицијских снага западног Балкана, заједно са словеначком полицијом, послали су поруку јавности да у њиховој заједничкој борби не постоје границе у откривају и истраживању ових злочине, као што нема граница за починитеље сексуалног злостављања дјеце и адолесцената на интернету. 

- Истражитељи сексуалног злостављања дјеце раде заједно на формалном и неформалном нивоу, размјењујући искуства, организујући заједничку обуку и пружајући прекограничну помоћ у истрагама случајева сексуалног злостављања из којих дијете и починитељ долазе из различитих земаља. Спречавање и истраживање сексуалног злостављања дјеце и јачање полицијске сарадње у борби против ових злочина широм Западног Балкана су приоритет црногорске полиције, Еуропола, Евроспке Уније као и земаља из окружења. Морам напоменути да црногорска полиција је формирала Групу за борбу против кривичних дјела високотехнолошког криминала а чији се службеници између осталог боре против дјечије порнографије на интернет. Операција посматрач, која је започета 2016.године је до сада резултирала подношењем кривичних пријава против 10 лица приликом које је заплијењено више од 400.000 фотографија и видео-снимака, одузето више мобилних уређаја као и лап топова и персоналних рачунара- поручио је Бацковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 06:40