ljiljana simic / - DAN
11/04/2023 u 12:59 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ZAKAZANA PRESUDA ZA UBISTVO LJILJANE SIMIĆ: Marić tvrdi da nije kriv, Delić da je ćutao o zločinu zbog straha

Izricanje presude zakazano je za 25. april u 8.00 časova

Pred podgoričkim Višim sudom održane su završne riječi u postupku  za ubistvo kanadske državljanke Ljiljane Simić. Za to su optuženi Zoran Marić i Radomir Delić. Postupak vodi sudija Veljko Radovanović.

Tužiteljka Danka Ivanović Đerić je ostala pri navodima optužnice i zatražila da sud optužene kazni shono zakonu kako je to propisano a za krivična djela za koja se terete.

Ona je naglasila da je iz dokaza  utvrđeno da su optuženi počinili krivično djelo za koije se terete i navela da to potvrđuju i iskazi svjedoka i vještačenja koja su sporvedena u ovom postupku.

Tužiteljka je navela da su optuženi imali i dogovor oko vremena i načina bjekstva i da su zločin izvršili na podmukao način.

-Delić je u odbarni naveo da mu je Marić rekao da će mu dati dio novca kad proda stan od Ljiljane Simić da bi ćutao o krivičnom djelu- podsjetila je tužiteljka.

Punomoćnik oštećene porodice Simić, Matija Bulatović, je kazao da svi dokazu upućuju na to da su optuženi krivi i da  naveo da se proglase krivima i osude.

Advokat koji zastupa optuženog Zorana Marića, Lazar Aković, kazao je sudu da  se njegov branjenik ne ponosi ni malo sa svojom prošlošću, misleći na ranija osuđivanja, ali da ne prihvata da je kriv za ovo ubistvo.

-Optužnica se zasniva na iskazu Delića- smatra Aković i naglašava da na odjeći ubijene Simić nema DNK Zorana Marića. On smatra da kako je djelo navedeno optužnicom, moralo bi biti njegov DNK, u slučaju da je on počinio predmetno krivično djelo.

Advokat Aković je dodao da je optuženi Marić negirao da je imao intimnu vezu sa stradalom Simić i da je pojašnjavao da su oni bili prijatelji.

-Optuženi Marić je kazao da mu se optuženi Delić izvinjavao što ga je lažno optužio i da je tako morao zbog pritiska policije-naglasio je advokat.

On je sudu za kraj obraćanja predložio da Marića oslobode optužbi i da mu se ukine pritvore. Optuženi Marić se takođe obratio sudu.

-Ostajem pri svemu što je rekao moj advokat. Nisam ponosan na sve što sam radio u životu. Zato sam kažnjen i ceh sam platio izrečenim kaznama. Taj moj raniji život može da stvori sumnju da sam izvršio krivično djelo. Želim da kažem da predmetno krivićno djelo nisam izvršio i da sam sa pokojnom Ljiljanom Simić imao krajnje prijateljski odnos. Jako mi je žao što je ona stradala. Ja sam od samog starta osuđen. Zahvaljujući medijima sam izgubio svoju porodicu. Mene su mediji satanizovali radi svog tiraža.- kazao je optuženi Marić.

Advokatica Šabotić Dina, koja zastupa optuženog Radomira Delića, je kazala da svi dokazi upućuju na to da on nije kriv i da nema elemenata za sumnju da je počinio krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu.

-Niko ne može biti optužen na osnovu logiciranja...Između mog branjenika i optuženog Zorana Marića nije postojao dogovor. Delić nije mogao pretpostaviti kakve su namjere Marića prema Ljiljani Simić...Marić i Ljiljana Simić su na putu do Mokrina bili u dobrom odnosu...Moj branjenik Delić je išao sa njima do sredine livade i Marić mu je rekao da tu ostane i da gleda ka makadamnskom putu...Nakon što su normalno prii, počeli su Marić i Simić da se svađaju. Kako je rekao moj branjenik, Marić je uzeo nešto sa poda i udario je u potiljak. Delić je upitao:"Šta to učinje"?. Marić mu je rekao:" Ćuti, da i tebe ne ubijem kao nju".- navela je advokatica Šabotić.

Ona je dodala da se iz toga vidi da Delić i Marić nisu imali dgovor i podsjetila da je Delić odbio da nakon toga uđe u vozilo sa Mariće,

-Onda mu je Marić rekao:"Ulazi dok te nisam zgazio". Moj branjenik je podoban za manipulisanje, on je osjetio nakon svega što je vidio strah za svoj život i iz straha je ćutao- dodala je advokatica.

Optuženi Delić se takođe obratio sudu i kazao da se ne osjeća krivim.

-Ostajem pri svemu što je rekao moj advokat. Ja se ne osjećam krivim, ali mi je žao što je jedna mlada žena nastradala- kazao je on.

Njegova advokatica je podsjetila i na pismo za koje tvrdi da je Marić putem njega vršio pritisak u zatvoru na Delića da prizna krivično djelo.

Izricanje presude zakazano je za 25. april u 8.00 časova.

NAVODI ISTRAGE:

Podsjećamo, Simić je nestala 6. septembra 2020. kada je iz Kotora, gdje je živjela posljednjih šest mjeseci, krenula u Kanadu gdje je provodila ostatak godine.

Njen nestanak prijavila je prijateljica koja je Simić trebala da vozi na aerodrom u Dubrovnik.Neposredno prije dogovorenog polaska prijateljica je pozvala, ali joj je telefon bio isključen. Prijateljica Simić, nakon više pokušaja da je dobije, obavijestila je policiju. Organizovana je potraga u koju se uključila i porodica ubijene žene. Utvrđeno je da se Simić nije ukrcala na let za Kanadu za koji je ranije kupila kartu.

Optužnicom se navodi da su Marić i Delić 3. septembra 2020. godine, nakon 14.46 časova, u selu Mokrine kod Herceg Novog, iz koristoljublja ubili Ljiljanu Simić. VDT navodi da su  oni zajedno došli do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru, u kojoj je stanovala oštećena.

-Okrivljeni Marić je pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i okrivljenim Delićem, uđe i sjedne na mjesto suvozača vozila ‘nissan rogue- navode u optužnici.

Optuženi Marić je osuđivan nekoliko puta u Osnovnom sudu u Herceg Novom, Okružnom sudu u Beogradu i Vranju, te Višem sudu u Podgorici, za iznudu u pokušaju, krađu, tešku krađu…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:43