/ - Александар Богдановић
26/11/2021 u 15:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Богдановић: Кина једна од најважнијих спољнополитичких и економских партнера наше земље

Богдановић је у име Демократске партије социјалиста био једини учесник из Црне Горе на Самиту који је окупио бројне учеснике, лидере и представнике политичких партија из свих држава Централне и Источне Европе

Генерални секретар Демократске партије социјалиста Црне Горе Александар Богдановић учествовао је данас на међународном онлине Самиту који је организовала Комунистичка партија Кине на тему "Јачање дијалога политичких партија и унапређење односа НР Кине и земаља Централне и Источне Европе".

У свом обраћању он је изразио задовољство што има прилику да учествује на, како је то истакао, значајну тему унапређења дијалога политичких партија и промовисања односа између Кине и земаља Централне и Источне Европе.

-Мало је партија које имају тако дугу традицију, а још мање оних које се могу похвалити континуираним напретком који траје читав вијек. Комунистичка партија НР Кине је од свог оснивања предводила кинески народ кроз истрајну борбу за очување слободе и кроз битке против сиромаштва, претварајући стару Кину у нову самоувјерену државу, ојачану годинама блиставих економских перформанси и достигнућа која су привукла пажњу укупне свјетске јавности"- рекао је Богдановић. 

Генерални секретар ДПС-а истакао је да Црна Гора с пажњом прати импресиван развој Кине, и у свим плановима, посебну пажњу придаје пријатељству, и изузетној сарадњи са Народном Републиком Кином. 

-На билатералној равни, веома смо захвални што је Кина дубоко посвећена пријатељству и изузетној свестраној сарадњи са Црном Гором, јачајући тако однос стратешког партнерства, као и заједнички развој двије земље. 

На мултилатералном плану, активно учешће Црне Горе и сарадња кроз иницијативе Појас и пут и Механизам 17+1, створиле су историјске шансе за развој наше државе, али уједно дају допринос и заједничком развоју Кине, нашег региона и Европе. Вриједни капитални пројекти у области саобраћајне инфраструктуре, високих технологија и енергије, међу којима је и највећи инфраструктурни пројекат у историји Црне Горе ауто-пут Бар - Бољаре, учинили су пријатељску Кину једним од најважнијих спољнополитичких и економских партнера наше земље", поручио је Богдановић. 

Он је са посебним задовољством истакао сарадњу двије партије која је дала пресудан печат односима двије земље, и омогућила важну подршку повећању обима економске сарадње и даљем развоју односа у бројним другим областима између наших држава које без обзира на разлике у величини и њиховој географској удаљености његују побједнички дух и узајамно повјерење.

-Чврсто вјерујем да је и данашњи скуп израз спремности свих нас који смо овдје да међусобно учимо, дијелимо, помогнемо, сарађујемо и да на основу међусобног поштовања и узајамне користи реализујемо заједнички развој и дамо допринос за просперитет наших друштава, охрабрујући дијалог и интеграцију међу различитим цивилизацијама- закључио је на крају генерални секретар ДПС-а. 

Богдановић је у име Демократске партије социјалиста био једини учесник из Црне Горе на Самиту који је окупио бројне учеснике, лидере и представнике политичких партија из свих држава Централне и Источне Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 11:42