Кривокапић / Фото: Лазар Ружић
20/04/2022 u 15:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кривокапићу Скупштина некад била недостојна: Да ли ће се премијер предомислити и постати посланик?

Бивши премијер је прије два мјесеца током посјете Колашину рекао да неће бити посланик и да је Скупштина "постала недостојна прича за грађане"

Поред оставке на мјесто потпредсједника Скупштине Црне Горе Страхиња Булајић, посланик Демократског фронта данас је поднио оставку и на посланичко мјесто.

(ВИДЕО) Страхиња Булаjић поднио оставку: Овдје се ради о јаком и наглашеном страном утицају

Према одредбама Закона о избору одборника и посланика његово мјесто треба да припадне бившем премијеру Здравку Kривокапићу, пише Портал РТЦГ.

Подсјетимо, Кривокапић је прије два мјесеца током посјете Колашину рекао да неће бити посланик у Скупштини.

Тада је истакао да је Скупштина "постала недостојна прича за грађане".

Ако одборнику, односно посланику, из различитих разлога, али подношењем оставке на првом мјесту, престане мандат, “изабраће се онај кандидат који је следећи према редосљеду на изборној листи”, прописује Законо избору одборника и посланика члановима 101. и 104.

У оквиру коалиције “За будућност Црне Горе” Kривокапић је био дио “квоте” Нове српске демократије и зато је први у реду да ‘наслиједи’ Булајићев мандат.

Kао и у многим другим случајевима у црногорском политичком животу, и у овоме постоји “сива зона”. Представници извршне власти не могу бити посланици, а отворено питање је да ли за премијера којем је изгласано неповјерење важи то правило.

Потралу РТЦГ је у Државној изборној комисији потврђено да Kривокапић може бити изабран за посланика, али да претходно Скупштина мора констатовати да је Булајић поднио оставку.

Након тога Парламент подноси ДИK-у захтјев за попуну упражњеног посланичко мјеста.

И политичком смислу, добијање посланичког мандата за Kривокапића и његове најближе сараднике би могло бити важно јер би тиме партија заснована на програму "Европа сад", чије се формирање очекује, стекла парламентарни статус.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 19:34