Milo Đukanović / - PREDSJEDNIK.ME
01/12/2022 u 21:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Nisu se stekli uslovi da raspustim Skupštinu

Ocjenjuje da je problem posebno eskalirao posljednje dvije godine, te da nova vlast ne želi da se pridržava pravila da se kroz konsultacije dolazi do 2/3 podrške

Predsjednik države Milo Đukanović poručuje da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj, političkoj i nedovoljno vidljivoj ekonomskoj krizi. Jedini izlaz iz te sutuacije su, kaže, vanredni parlamentarni izbori. Gostujući u emisiji "Argumenti", na TVCG, Đukanović je komentarisao i izbor sudija Ustavnog suda i poručio da je DPS spreman za dijalog.

Predsjednik je rekao da je država u krizi funkcionalnosti njenih institucija, ali da funkcija predsjednika funkcioniše.

- Ja nisam posegao za nekim drugim rješenjima. Bilo je pravnika koji su predlagali da Ustav predviđa da predsjednik može raspustiti parlament, odgovorio sam - tačno, ali se za to nisu stekli uslovi. Ne bi bio dobar doprinos da se i predsjednik priključi rušenju Ustava. Ustav je narušen u parlamentu. Pojedini poslanici koji su glasali za Zakon o predsjedniku su rekli da nije dobro da se zakonima mijenja Ustav. Ustav je narušen baš zbog toga što nema Ustavnog suda koji je prethodno blokiran nepostupanjem te iste parlamentarne većine. Finalni zaključak je da Crna Gora ne treba da bude suverena i da je treba pripojiti susjednoj, većoj državi- rekao je Đukanović.

Naveo je da se postupak izbora sudija, umjesto dodatno demokratičnim, učinio dodatno politizovanim.

-Učinili smo njegov ishod zavisnim od političke volje parlamentarnih partija. Danas smo, nažalost, u takvoj situaciji. Uprkos svemu, želim da podsjetim da je izbor sudija Ustavnog suda i do 2013. i poslije, tokom trajanja prethodne vlasti, tekao relativno glatko, imali ste svih sedam sudija -rekao je Đukanović.

Ocjenjuje da je problem posebno eskalirao posljednje dvije godine, te da nova vlast ne želi da se pridržava pravila da se kroz konsultacije dolazi do 2/3 podrške.

-Posljednji predlog je ispostavio Odbor za ustavna pitanja Parlamenta i do njega se došlo tako što se sastavila prosta većina, odabrala četiri predloga i ispostavila ih na usvajanje opoziciji. To ne ide tako, jasno je da ne ide tako. I sada očekujete da vas opozicija podrži i da razgovaramo o kvalitetu kandidata. Ne, nismo došli do te teme- kazao je Đukanović.

Predesjednik je kazao da su sistemske pretpostavke za nezavisnost pravosuđa u Crnoj Gori iste kao u drugim evropskim državama.

- Imam razloge da su sudije radile u skladu sa svojom odgovornošću. Vesna Medenica je dugo bila na funkciji, o pravima za njenu kandidaturu su arbitrirali su nadležni državni organi koji su konstatovali da ona ima pravo na treći mandat. Bilo je nedoumica i oko trećeg mandata predsjednika Vujanovića, reagovao je Ustavni sud, ali ne možemo sve relativizirati i ići mimo Ustavnog suda. Medenica je imala potvrdu da ima pravo na taj mandat, kada je došlo do neslaganja ona se povukla sa funkcije- rekao je Đukanović.

Na pitanje da li je prekršio Ustav kada Miodragu Lekiću nije dao mandat, Đukanović je rekao da je postupao kao i u svakom prethodnom slučaju.

- Dao sam dva mandata, Krivokapiću i Abazoviću, vodio sam se principom da to bude racionalno, nisam ih morao sve pozvati jer to nisam radio ni ranije. Ako DF kaže da nema potrebe za konsultacijama i ako obećaju da će dostaviti potpise 41 poslanika kao garanciju, onda je besmisleno da ja tražim nekoga ko bi se odazvao tom razgovoru. Nisu dostavili taj spisak, ali šta odluči Ustavni sud po tom pitanju, to će biti neprikosnoveno. Ustavni sud trenutno nema kvorum. Mi taj kvorum možemo veoma brzo da obezbijedimo, ako postoji politička volja, ako su nam isti ciljevi, ako želimo da Crna Gora bude funkcionalna i da nastavi evropskim putem. Onda, do tog dogovora možemo veoma brzo doći- istakao je Đukanović.

Predsjednik je kazao da se nakon 24. februara ukazala prilika za Crnu Goru da postane dio EU.

- Imali smo idealnu priliku, ali aktuelna Vlada je napustila evropsku agendu. Najveća šteta je što Crna Gora nije iskoristila tu šansu, vrata su otvorena, ali nisam siguran da kod njih danas postoji entuzijazam da guraju Crnu Goru kroz vrata EU- rekao je Đukanović.

On je kazao da će poštovati sve EU institucije jer ih smatra partnerskim.

- Tokom čitavog mog trajanja na vlasti nije se dogodilo da smo ušli u bilo kakvu avanturu,a da ih ne konsultujemo, da ne ispoštujemo preporuke Venecijanske komisije. Ne možete u EU ako se sa njihovom agendom neustaglasite- rekao je Đukanović.

On je rekao da se uvijek držao stava pravnika koji su smatrali da ne treba donositi Zakon o Vladi i da ta pitanja treba riješti podzakonskim aktom.

- Neracionalno je svako malo mijenjati taj zakon. Danas imamo suprotna tumačenja- kazao je Đukanović i dodao da ako premijer izgubi mandat on treba da "pridrži vodu" do izbora nove vlade, a da takva vlada ne može da se rekonstruiše.

- Vlada je izgubila povjerenje, propuštena je prilika da se izabere treća, propušten je ustavni rok, treba da vratimo mandat građanima i idemo na vanredne parlamentarne izbore- poručio je predsjednik.

Govoreći o tome da bi Crna Gora mogla postati dio Otvorenog Balkana, predsjednik je rekao da to ne može da uradi Vlada koja nema legitimitet.

- Kada je potpisan Temeljni ugovor to je bila legitimna Vlada,  to je bila zakulisna radnja, ali pravno je imalo legitimitet. Ako se to dogodi, to bi bilo ravno novoj veleizdaji. Crna Gora ne treba da bude dio te inicijative jer mi već učetsvujemo u preko 30 takvih inicijativa. U Berlinskom procesu je uključeno svih šest zemalja Zapadnog Balkana, pa zašto onda Open Balkan. Ta inicijativa ne porazumijeva poštovanje evropskih standarda, već balkanskih, ne treba da se pridružimo onima koji ne vjeruju u evropsku budućnost- poručio je Đukanović.

On je kazao da u Srbiji opada raspoloženje za pristupanje te zemlje EU, dok ovdašnja javnost vjeruje u evropsku perspektivu.

On je istakao da jedino ovdje postoji djelovanje Srpske pravoslavne crkve, koja od prvog trena ne prihvata Crnu Goru kao nezavisnu državu i Crnogorce kao nacionalni entitet.

- Ako pristanemo pod bilo kojim objašnjenjem na takvo nešto, plašim se da ćemo zažaliti u nekom trenutku u budućnosti, jer nam se upravo to može dogoditi - da ostanemo nomadi, beskućnici, bez države, jer smo ostajali bez svog identiteta, u ne tako davnoj prošlosti. Ja mislim da se protiv toga moramo boriti, rekao je Đukanović.

Govoreći o protestima, Đukanović je rekao da nije pristalica vaninstitucionalne borbe.

- Kada se dogodi da parlament prekrši Ustav onda ne preostaje ništa drugo nego da mirnim protestima skrenu pažnju institucijama da moraju biti odgovorne- poručio je on i dodao da kao predsjednik podržava proteste.

- Može se to shvatiti da stajem na jednu stranu, ali ja sam podržao proteste koji podržavaju poštovanje Ustava- poručio je on.

Predsjednik je kazao da kada bi se vodio partijskim interesima moga bi reći "neka ovo stanje potraje", ali da je njegov državni rezon da ovoj zemlji treba odgovorna vlada.

- Imamo četiri opštine, iznad dvije trećine biračkog tijela Crne Gore, to nije malo. Učimo se nekim novim lekcijama demokratije, može se pokazati da ni 40, ni 50 odsto neće biti dovoljno za vršenje vlasti, ali to nije primarni cilj, već odgovorna vlada- kazao je on.


- U Crnoj Gori svi priželjkuju da budu jezičak na vagi, konačno se to posrećilo GP URA. Zašto bi se veliki povlačili, da bi mali postali veći? Spremni smo na dijalog sa svima- rekao je Đukanović.

On je istakao da će DPS nastaviti reforme unutar svojih redova i da će kroz neposredne izbore za novo rukovodstvo stranke nastaviti da se priprema za nove političke izazove.

- Ne treba sumnjati da će se to dogoditi, da ćemo tome prisustvovati i u jako bliskoj budućnosti, jer Demokratska partija socijalista nikada nije pričala neodgovorno, obećavala nešto, pa onda zaboravljala na ta obećanja - rekao je Đukanović.

On je rekao da politički oponenti DPS-a misle da treba oslabiti njegovu stranku.

- Zato što se i u ovih dvije i po godine pokazalo da je DPS u političkom smislu tvrda brana crnogorske nezavisnosti, njenog građanskog, multietničkog karaktera i njenog evropskog put, a oni su protiv toga. Oni žele da Crna Gora bude dio “srpskog sveta”. E zbog toga oni žele da oslabe tu političku strukturu. I sad oni predlažu kako bi trebalo izgledati vodstvo Demokratske partije socijalista. Odavno ne reagujemo na te smicalice. Odavno ozbiljno promišljamo o tome šta je dobro za nas, da bi bilo dobro za Crnu Goru, jer ja mislim da će Crnoj Gori, ukoliko želi da istraje na svom građanskom konceptu, na svom građanskom uređenju, još neko vrijeme trebati jedna moćna građanska partija, da kažem kao okosnica njene državne politike. Bilo bi dobro da ima više takvih ponuda. U ovom trenutku, meni se čini da je takva jedina ponuda Demokratska partija socijalista - ocijenio je Đukanović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. februar 2023 22:53