Ibrahimović / foto: -LAZAR RUZIC
22/03/2023 u 10:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović čestitao Dan Bošnjaka: Naš jezik je bosanski

Bošnjaci moraju biti dostojni predaka na predstojećem popisu, kazao je on

Lider Bošnjačke partije u Crnoj Gori Ervin ibrahimović čestitao je svim Bošnjacima Dan Bošnjaka, koji se obilježava danas. 

Kako je kazao, to je jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori i predstavlja prekretnicu na putu sazrijevanja nacionalne i političke svijesti.

- Tog dana je u Podgorici, na okruglom stolu na temu “Muslimani – Bošnjaci, kako vam je ime?” od strane učesnika donešena Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak. Time su stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena za koje se veže viševjekovna slavna istorija, kultura i tradicija na ovim prostorima, ali i pretpostavke za definisanje Bošnjaka u Crnoj Gori kao politički suverenog naroda zrele nacionalne svijesti sa snagom i kapacitetom da institucinalno i na svaki drugi način radi na očuvanju i afirmaciji svoje nacionalne posebnosti, kulturno – istorijskog nasljeđa i nacionalnih, političkih i svih drugih prava. Važno je na današnji dan istaći i da je reafirmacija nacionalnog imena, a time i nacionalne istorije, kulture i tradicije, u Crnoj Gori još nedovršen proces opterećen nasljeđem dugogodišnjeg negiranja stvarnog nacionalnog imena i dodjeljivanja “prikladnog”, negiranjem i nepoznavanjem nacionalne istorije, te stalnom težnjom ka asimilaciji Bošnjaka - istakao je Ibrahimović. 

Podsjetio je na skoriji popis stanovništva u Crnoj Gori na kom, kako tvrdi, Bošnjaci moraju biti dostojni predaka.

- I na stepenu nacionalne svijesti na kojem su bili potpisnici Deklaracije od 22. marta 2003. godine i potvrditi da smo postojan i sazrio narod svjestan svog nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta. Još jednom, svim Bošnjacima u Crnoj Gori srećan Dan Bošnjaka u Crnoj Gori uz podsjećanje: Nacionalnost – Bošnjak; Vjera – Islam; Jezik – Bosanski - zaključio je Ibrahimović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. jun 2023 02:20