Jakov Milatović / - FOTO: SLUžBA PREDSJEDNIKA CRNE GORE
12/02/2024 u 16:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kabinet predsjednika: Milović obmanuo javnost tvrdeći da je Milatović od njega tražio da "revidira odluku"

Oni napominju da, shodno Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, Predsjednik Crne Gore ima diskreciono ovlašćenje u pogledu odlučivanja o molbama za pomilovanje, te da je mišljenje ministra pravde, u tom pogledu, “pravno neobavezujuće”

Ministar pravde Andrej Milović je obmanuo javnost tvrdeći da je, navodno, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, od njega tražio da „revidira odluku“ tj. negativno mišljenje po molbi za pomilovanje sveštenika „koji je činio krivična djela“, kazali su iz Kabineta predsjednika Crne Gore u reagovanju na jučerašnju izjavu ministra.

Milović je tom prilikom kazao da je on dao negativno mišljenje o tom slučaju, a da je potom “Milatović tražio od njega da revidira odluku”.

- U konkretnom slučaju, obraćanje Ministarstvu pravde, od strane Službe predsjednika, bilo je i sadržinski i suštinski usmjereno na razjašnjenje spornih činjenica koje su dostavljene u predlogu Ministarstva pravde, a ne na promjenu mišljenja ministra – jer ona i nije potrebna da bi Predsjednik donio odluku - kazali su u reagovanju iz kancelarije.

Oni napominju da, shodno Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, Predsjednik Crne Gore ima diskreciono ovlašćenje u pogledu odlučivanja o molbama za pomilovanje, te da je mišljenje ministra pravde, u tom pogledu, “pravno neobavezujuće”.

- Razmatrajući dostavljene spise predmeta, ovlašćeni službenik Službe Predsjednika uočio je da predlog Ministarstva pravde ne sadrži određene podatke koji su obavezni dio sadržine predloga, u skladu sa članom 13 Zakona o pomilovanju. S tim u vezi, službenim putem, aktom broj 021/23-1705/2-03, od Ministarstva pravde traženo je da se činjenično razjasni ova pravna situacija, bez bilo kakvog zahtjeva koji se tiče promjene stava ministra pravde o tome da li ili ne treba dati pomilovanje - dodaju iz Kancelarije.

Sve prethodno navedeno, prema njihovim riječima, lako je utvrditi na osnovu uvida u dokumentaciju u konkretnom predmetu.

- Imajući u vidu da je sam predmet sadržao nedostatke koji do danas nijesu uklonjeni, on nije ni bio predmet odlučivanja Predsjednika Milatovića - poručuju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:07