/ - Са панела
09/09/2021 u 10:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Будућност Западног Балкана jе у ЕУ

Главна преговарачица jе истакла да jе Црна Гора jасна у погледу остварења свог кључног вањскополитичког приоритета и да чланство у ЕУ jесте реалистичан стратешки план

Будућност Западног Балкана jе у Европскоj униjи (ЕУ), посебно имаjући у виду геополитички значаj приступања држава региона Униjи, као и утицаj процеса европске интеграциjе на стабилност европског континента као цjелине, поручила jе главна преговарачица, Зорка Кордић.

Кордић jе учествовала на панел дискусиjи „Западни Балкан и Европска униjа: Реалан план или далеки сан?“, коjа jе организован у оквиру двадесетог Економског форума у пољском граду Карпачу.

Главна преговарачица jе истакла да jе Црна Гора jасна у погледу остварења свог кључног вањскополитичког приоритета и да чланство у ЕУ jесте реалистичан стратешки план.

У том контексту, указала jе да jе добар оквир за његову реализациjу примjена Нове методологиjе преговора с ЕУ.

Црна Гора ће jе искористити, додала jе, како за могућности коjе пружаjу мjере ране интеграциjе, тако и за jачање видљивости на европскоj сцени и учешће у дискусиjама коjе се тичу будућности Европе.

У панелу су, поред главне преговарачице, учествовали и државни секретар у Министарству вањских послова Републике Пољске, Шимон Шинковски вел Сенк и генерални секретар Скупштине европских региона, Кристиjан Шпар, коjи су се сложили у оцjени да Европска униjа не може бити комплетна без Западног Балкана.

Учесници панела су указали на значаj подршке држава чланица ЕУ кроз оjачано и искрено партнерство са земљама Западног Балкана, као и потребу израде заjедничке комуникационе стратегиjе проширења ЕУ. Такође, истакнута jе важност грађанске партиципациjе као битног инструмента за постизање општедруштвеног напретка и брже интеграциjе у ЕУ.

Како су истакли, пуноправно чланство држава Западног Балкана у Европскоj униjи представља заjеднички циљ како западнобалканских држава тако и саме Униjе, а грађани треба да заузму активниjу и видљивиjу улогу у преговарачком процесу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:56