Liberalna partija / - FOTO: LP
25/10/2023 u 16:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

LP: Odlaganje popisa zasad samo lijepa najava, nije suština u datumu već kvalitetu

Sigurni su da odlaganje za samo mjesec dana neće biti dovoljno

Liberalna partija odluku mandatara Spajića da kada postane predsjednik 44. Vlade Crne Gore odloži planirani popis stanovništva vidi kao potvrdu ispravnosti pozicije, stavova i argumentacije koji su u korist odlaganja u proteklih nekoliko sedmica prezentovani Vladi Crne Gore, Monstatu, međunarodnim partnerima i javnosti, od strane opozicionih partija, vijeća manje brojnih naroda, značajnog dijela nevladinog sektora i akademske zajednice, brojnih udruženja, organizacija i pojedinaca, saopšteno je iz te stranke.

Napominju i da je stigla jasna poruka i iz Evropskog parlamenta. 

- Odluka o odlaganju još uvijek nije formalizovana, gdin. Spajić još uvijek nije sjeo u fotelju predsjednika Vlade, zadovoljni smo najavom, ali budući da smo navikli i oguglali na trilerske preokrete „avgustovskih” partija i pokreta, na oprezu smo.

Kada smo govorili o nestabilnim političkim i društvenim okolnostima, koje su prepreka za sprovođenje popisa, upravo smo nekoliko puta isticali mogućnost koja se u ovih 24 časa ostvaruje. Jedna vlada odlazi, duga dolazi. Odlazeća tvrdi da je sve spremno, ne želi formalno odložiti popis, ali njeni ministri priznaju da nije sve baš kako treba. Vlada koja dolazi odlaganje najavljuje kao gotovu stvar, ali danas nije u mogućnosti da to formalizuje. Monstat u svemu tome kaže da razmatra odlaganje, ali nastavlja pripremu za početak popisa 1. novembra. Je li sve ovo stabilan društveno politički ambijent? Znaju li građani „ko u koje karte” ođe igra?- navode u saopštenju.

Sigurni su da odlaganje za samo mjesec dana neće biti dovoljno, imajući u vidu, kako kažu, sve korake i zakonske procedure koje je neophodno sprovesti.

- Naše zadovoljstvo je u dijelu otvaranja mogućnosti da se kroz široki društveni dijalog, uvažavanje principa inkluzivnosti, punu participaciju opozicionih partija i predstavnika manje brojnih naroda u cijelokupnom procesu pripreme, sprovođenja i kontrole, održi popis koji će crnogorskom društvu isporučiti nesporne i upotrebljive rezultate.  Do dana izbora Spajića za premijera i održavanja prve sjednice njegove vlade izgubićemo već nekoliko dana- ističu iz LP.

Kažu da Liberalnoj partiji nije fokus na datumu popisa, već na kvalitetu, sveobuhvatnosti, zakonitosti, istinitosti i nespornosti popisa.

- I u svemu tome, na početku i na kraju, ključni fokus nam je na slobodi građanki i građana Crne Gore, da se po svim popisnim pitanjima izjasne bez pritisaka bilo kojih „autoriteta”, posebno ne onih koji dolaze izvan Crne Gore i koji naš popis žele iskoristiti za ostvarenje svojih velikodržavnih nacionalističkih ciljeva. Podržaćemo i učestvovati samo u takvom popisu- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:40