Rustem Umierov / - EPA
29/11/2023 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinski ministar odbrane: Rusi mogu da salju milione kao topovsko meso, ali tehnologija pobjeđuje

Ukrajina postala "bojno polje za testiranje nekoliko vojnih rješenja", kazala je zamjenica ministra odbrane Katerina Černohorenko

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umierov održao je sastanak sa vojnim atašeima u okviru IT koalicije u Kijevu, a tom događaju su prisustvovali predstavnici preko 30 zemalja članica Ukrajinske kontakt grupe za odbranu.

- Tehnologija će pobijediti u ratu. Rusi mogu da mobilizuju milione za napade topovskim mesom, a njihove fabrike istočno od Urala rade u tri smjene. Ali naša prednost će biti osigurana asimetričnim odgovorima, što je moguće zahvaljujući inovacijama koje već rade. Izmišljamo tehnologije, testiramo ih i skaliramo. A mi to možemo brže i više uz vašu pomoć - rekao je Umierov.

Zamjenica ministra odbrane Katerina Černohorenko napomenula je tokom svog govora da je inicijativa IT koalicije osmišljena da obezbijedi neophodnu digitalnu osnovu za podršku uvođenju novih tehnoloških rješenja.

Ona je rekla da je Ukrajina postala "bojno polje za testiranje nekoliko vojnih rješenja" i da je partneri mogu koristiti.

- Želim da vas ohrabrim da iskoristite ovu priliku. Cijeli svijet mora biti spreman da koristi tehnologiju u svakom ratu. Ukrajina vam može pružiti ovu stručnost, ove sposobnosti i ove platforme kako biste postali dio naše pobjede u ratu tehnologije -  rekla je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:23