/ - foto: UNSPLASH
27/11/2021 u 11:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Више од половине грађана сматра да су избори фер и слободни

То је показало Истраживање о перцепцији и повјерењу јавности у црногорске изборне комисије, које је, за потребе Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, спровела агенција Дамар

Више од половине грађана, њих 51,8 одсто, углавном сматра да су избори у Црној Гори фер и слободни, док мање од трећине 31,9 одсто сматра да избори нијесу такви.

То је показало Истраживање о перцепцији и повјерењу јавности у црногорске изборне комисије, које је, за потребе Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, спровела агенција Дамар.

Из ОЕБС-а је саопштено и да је Истраживање показало да више од 89 одсто црногорских грађана сматра да рад Државне изборне комисије (ДИК) утиче на повјерење јавности у демократију и изборе.

Истиче се да 89,9 одст црногорских грађана сматра да функционисање ДИК утиче на демократичност изборних процеса и повјерење које грађани имају у изборе у Црној Гори.

- Ово је један од кључних налаза Истраживања о перцепцији и повјерењу јавности у изборне комисије у Црној Гори, коју је наручила Мисија ОЕБС-а у Црној Гори, а спровела агенција Дамар. С тим у вези, Мисија сматра да је именовање новог предсједника ДИК-а хитно - казали суи з ОЕБС-а.

Они су саопштили да изразито висок проценат грађана, односно 80,2 одсто сматра да изборне преваре представљају проблем у спровођењу изборних процеса у Црној Гори.

- Када је ријеч о изборној реформи, 49,7 одсто испитаника сматра да је изборна реформа потребна, док 58 одсто сматра да је изборну реформу потребно спровести ургентно - навели су из ОЕБС-а.

Они су навели да је истраживање рађено у октобру на репрезентативном националном узорку од 1,2 хиљаде испитаника.

Како су истакли, налази указују на потребу за даљим јачањем транспарентности и професионализма органа за спровођење избора.

Из ОЕБС-а су навели да вец́ина испитаника сматра да спровођење изборних радњи треба да буде у надлежности професионализоване, независне и политички неутралне изборне администрације, која ће штитити законитост спровођења изборне процедуре.

Како су поручили, истраживање указује да Скупштина треба да обезбиједи наставак свеобухватне реформе изборног законодавства успостављање истинског и одрживог дијалога између политичких партија и уз активно судјеловање представника академске заједнице и невладиних организација.

- Истраживање је спроведено као дио рада Мисије са ДИК-ом на јачању њених капацитета за администрирање избора у складу са обавезама ОЕБС-а и најбољим међународним праксама - навели су из ОЕБС-а.

Они су навели да ДИК треба да се позабави изазовима и аспектима реформе изборног правног оквира који нијесу довољно регулисани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:39