Поликлиника надокнадила све заказане прегледе / фото: Иван Петовић Ипе
04/08/2021 u 10:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

До прегледа у КЦЦГ брже него и у Љубљани, Поликлиника надокнадила све прошлогодишње нагомилане листе чекања

Подсjећамо да jе КЦЦГ због епидемиjе, у марту, априлу, октобру и новембру 2020. године био затворен за све редовне пациjенте, што jе условило нагомилавање редовних обавеза. Све jе било на чекању, подсјећају из Поликлинике

Имаjући у виду да jе КЦЦГ прошле године више пута затваран за све редовне прегледе али и то да од децембра 2020. године до данас одлучно све вриjеме паралелно радимо на оба фронта – и ковид и не ковид, извjесно jе да су листе чекања у првих седам мjесеци 2021. године краће, а љекари брже доступни него што jе то био случаj током претходне године. Конкретно, све што jе на Поликлиници било обустављено током 2020. године, од 11. jануара до данас jе у потпуности надокнађено, навели су из Клиничког центра Црне Горе.

Истичу да у исто вриjеме пациjенти КЦЦГ краће чекаjу на већину услуга у односу на jавне здравствене установе из окружења, али и у поређењу са поjединим земљама чланицама ЕУ.

- Од 11 специjалистичких прегледа и диjагностичких процедура, чак у 10 случаjева пациjенти КЦЦГ значаjно брже добиjаjу услугу од пациjената угледног УКЦ Љубљана. У Подгорици се, у односу на Љубљану, мање чека на: кардиолошки преглед, реуматолошки преглед, хематолошки преглед, имунолошки преглед, гастроскопиjу, колоноскопиjу и магнетну резонанцу вратне кичме, главе и абдомена - наводе из ове здравствене установе.

Наводе да и љекари, као и све остале професиjе, имаjу право на годишњи одмор.

- Сада се не дешава ништа што ниjе пракса одувиjек. Посебно након годину и по непрестане борбе са корона вирусом, уз обављање свих осталих редовних обавеза. Подсjећамо да jе КЦЦГ због епидемиjе, у марту, априлу, октобру и новембру 2020. године био затворен за све редовне пациjенте, што jе условило нагомилавање редовних обавеза. Све jе било на чекању. Зато напомињем да jе Поликлиника од 11. jануара до данас потпуно надокнадила сваки раниjе заостали преглед - наводе из пи-ар службе.

Први слободан термин за редован преглед код кардиолога jе, како наводе, 13. октобар 2021. године.

- Да бисмо оциjенили доступност, можемо да упоредимо КЦЦГ са УКЦ Љубљана. Први слободан термин у Љубљани за оваj преглед jе друга половина jануара 2022. године - наводи се у саопштењу КЦЦГ.

Пациjенти КЦЦГ, дакле, имаjу бржи приступ кардиологу од грађана главног града Словениjе коjа jе чланица ЕУ.

Први слободан термин за хитан и/или приоритетан преглед код кардиолога у Интервентноj кардиолошкоj амбуланти КЦЦГ jе 16. септембар 2021. године. Наглашавамо да сви пациjенти са упутом хитно и хитним кардиолошким стањима обављаjу прегледе код кардиолога у Ургентном центру КЦЦГ 24 сата дневно.

Први слободан термин за редован преглед код реуматолога у КЦЦГ jе 24. октобар 2021. године, а у случаjу упута хитно за реуматолога и хитних реуматолошких стања пациjенти буду прегледани од стране реуматолога сваким радним даном од седам до 15 сати. У УКЦ Љубљана се на први преглед чека чак до марта 2023. године. Пациjенти КЦЦГ имаjу приступ љекару годину и по брже од становника љубљане.

Сви пациjенти са упутом хитно и са хитним гастроентеролошким стањима се прегледаjу од стране гастроентеролога, и према његовоj процjени им се раде ендоскопски прегледи, у Ургентном центру КЦЦГ 24 сата дневно.

Што се тиче редовних прегледа, сви термини за гастроентеролога, гастроскопиjу и колоноскопиjу су попуњени до 1. новембра 2021. године. Убрзо се надамо да ће почети са радом реформисана платформа за заказивање поликлиничких прегледа, не само у нашоj установи, већ и у свим здравственим установама у Црноj Гори. Ова платформа омогућиће jош бржи приступ специjалистичким прегледима и диjагностичким процедурама  без излишних одлазака код изабраних доктора. Други фактор коjи утиче на рад Поликлинике jе реорганизациjа комплетног здравственог система због евентуалног наступаjућег новог таласа епидемиjе коронавируса. Раниjе jе саопштено да ће, у том случаjу, jавни здравствени систем бити организован на нивоу сjевер-центар-jуг уз одлуку да КЦЦГ мора да настави своj редован рад. Због свега наведеног, у поређењу са УКЦ љубљана, њихови пациjенти имаjу раниjе термине за гастроентеролога и то у августу ове године. Међутим, термини за гастроскопиjу и колоноскопиjу у Љубљани се чекаjу чак до марта 2023. године.

КЦЦГ, као што Вам jе познато, никад ниjе имао стално запосленог специjалисту интерне медицине и субспециjалисту алергологиjе и клиничке имунологиjе. Тренутно, на том послу jе ангажован jедан субспециjалиста коjи на мjесечном нивоу успиjева да уради преко стотину прегледа. Термини за преглед код имунолога се у систему заказивања отвараjу краjем претходног мjесеца за наредни. Нови термини за септембар биће отворени краjем августа. С друге стране, у УКЦ љубљана за одрасле ниjе доступан клинички имунолог у централноj региjи (опсег рада УКЦ), док се на преглед код педиjатриjског имунолога чека све до друге половине новембра 2021. године.

Први слободан термин за редован преглед код хематолога jе 20. септембар 2021. године. Пациjенти са упутом хитно и хитним хематолошким стањима, као и приоритетни (труднице итд.) се прегледаjу свакодневно у Интервентноj хематолошкоj амбуланти. Пациjенти УКЦ љубљана за први редован преглед код хематолога чекаjу до маjа 2022. године. Наши пациjенти чекаjу осам мjесеци краће од пациjената у љубљани.

Први слободан термин за доплерсонографске прегледе jе 25. октобар 2021. године, али се свакодневно обављаjу доплерсонографски прегледи код пациjентата са упутом хитно и хитним стањима, као и приоритетни (труднице итд). На саjту УКЦ љубљана ниjесмо могли да пронађемо отворен термин за доплер.

Први слободан термин за преглед магнетном резонанцом у КЦЦГ jе 12. септембар 2021. године. У УКЦ љубљана се за МР вратне кичме, главе и абдомена чека до марта, августа односно jула 2022. године.

Рендгенолошки прегледи се раде након заказивања у надлежним домовима здравља.

У току jе реконструкциjа постоjећег саjта КЦЦГ и у плану jе да, први пут у историjи болнице, онлаjн буду доступне ажуриране листе чекања на поликлиничке прегледе, наводи се у саопштењу које потписује др Рифат Међедовић, в.д. директора Поликлинике Клиничког центра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:32