Александар Секулић / - MIN. ZDRAVLJA
04/08/2021 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секулић: Лична је воља и избор када и коме желите да презентуjете QR код

Након добиjања потврде, свако лице може своj податак, сходно закону, да подиjели коме год жели. У овом случаjу, лице то ради своjом вољом и лично. Дакле, здравствени систем не диjели збирке података, већ сви ми у своjе име доносимо такву евентуалну одлуку - наводи Секулић

Министарство здравља жели да, не због веома тенденциозног реаговања одређеног члана Савjета Агенциjе за заштиту личних података Мухамеда Ђокаjа, већ због свеукупне стручне и лаичке jавности, додатно образложи и поjасни основ увођења и начин управљања дигиталним ковид потврдама.

- Наиме, да кренемо од самих извора података. Здравствени систем Црне Горе jе руковалац збирке личних података и обрађивач личних медицинских података. Базе података могу да воде, и воде, искључиво здравствене установе и друга правна лица коjа пружаjу услуге здравствене заштите. И таj дио законских обавеза Министарство здравља Црне Горе, за разлику од претходне администрациjе коjа jе jавно обjавила спискове лица инфицираних ковид-19 вирусом, смо увиjек испоштовали, и то ћемо и убудуће чинити - наводе у реаговању. 

Надаље, како истичу, дигитална ковид потврда, у папирном или дигиталном облику садржи податке о медицинском стању, и управо због тога, издаjе се jедино и искључиво на лични захтjев грађанина. И то се ради у складу са законом, у здравственим установама или преко електронског портала е-здравље, дакле на мjестима гдjе грађани могу да затраже и добиjу и све остале личне медицинске извjештаjе, анализе, податке… 

- Након добиjања потврде, свако лице може, а и не мора, своj податак, сходно закону, да подиjели коме год  жели. У овом случаjу, сходно мjерама коjе су на снази, лице то ради своjом вољом и лично. Дакле, здравствени систем не диjели збирке података, већ сви ми у своjе име доносимо такву евентуалну одлуку - наводи се у саопштењу.

Секулић подсjећа да jе ово у складу са стандардима ЕУ, с обзиром на чињеницу да истовjетан систем од 1. jула функционише у свим земљама чланицама ЕУ.

- Да сублимирам, грађани самим пружањем на увид потврде даjу сагласност за обраду података, и ту нема ни законских, ни функционалних  препрека или кршења приватности. Следећа теза, да се валидациjа QR кода врши онлајн, па би ту могло бити неких дилема, нема апсолутно никаквог смисла. QR код користи енкрипциjу jавног кључа и jедноставно речено, као и ваша имејл адреса, будите слободни да га подиjелите коме ви желите. Валидациjа садржи само име, презиме и датум рођења. Дакле, садржи податке коjи нису заштићени Законом о заштити података о личности, тако да нема потребе да се у jавности ствараjу дилеме око овог питања - истиче Секулић.

И на краjу Секулић истиче да се, с обзиром да потврда важи само уз приложени документ, личну карту или пасош, а да конобари нису припадници званичних органа попут полициjе, царине, граничне полициjе, лични документи већ пружаjу на увид у туристичким обjектима, попут хотела, или, на примjер, на улазу у ноћне клубове коjим се доказуjе пунољетство. Лична је воља и избор, истиче, када и коме желите да презентуjете личну карту или пасош.

- Органи попут полициjе, царине, граничне полициjе имаjу право да од вас захтиjеваjу увид у лична документа, док у овом случаjу ви своjевољно то радите, а на шта, опет по закону, имате право. Имаjући наведено у виду, министарство упућуjе све заинтересоване грађане, али и Агенциjу, на оваj одговор и поjашњење, и сматрамо да jе материjа више него jасна и више се овим поводом нећемо оглашавати - каже Александар Секулић, генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:03