Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Opština vrvila od braće, snaha i kumova * Za pranje para lani nijedna prijava * Za stanarine funkcionera 2,2 miliona eura * Medenici mjesečno 4.000, Vukčević dužan 265.000 * Opština vrvila od braće, snaha i kumova * Suva krv * I jare i pare
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-07-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miloš Konatar, potpredsjednik GP URA:
I ministar Osman Nurković je priznao da članovi odbora direktora Monteputa nemaju neke naročite obaveze osim da po nekoliko puta godišnje prisustvuju sjednicama.

Vic Dana :)

Uhvati policajac lopova. Nemoćni lopov pita policajca:
●Je li mogu da odem čas do one pekare, umrijeću gladan?
Policajac reče:
●Idi, ali odmah da se vratiš.
Policajac ga pusti, lopov pobjegne. Sjutradan isti policajac uhvati istog lopova. Lopov mu kaže:
●Ajde molim te, pusti me da odem do one pekare, umrijeću gladan.
Policajac mu kaže:
●Da bre, nisam ja od juče, ti ostani tu, a ja ću da idem da ti kupim!

Pita sudija Muju: 
- Hoćete li mi reći ko je vaš saučesnik?!
- Na koga ja vam ličim, zar da odam rođenog brata?!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi - datum: 2017-07-07 CRNA GORA PUNOPRAVNI ČLAN NAUČNE INSTITUCIJE Naučnici povezani sa CERN-om
Mi­ni­star­stvo na­u­ke da­nas će u Evrop­skom cen­tru za nu­kle­ar­na is­tra­ži­va­nja (CERN) u Že­ne­vi pot­pi­sa­ti me­mo­ran­dum o ra­zu­mije­va­nju, ko­jim Cr­na Go­ra for­mal­no po­sta­je pu­no­prav­ni član CMS eks­pe­ri­men­ta, jed­nog od naj­ve­ćih pro­je­ka­ta u toj in­sti­tu­ci­ji. Iz Mi­ni­star­stva na­u­ke je sa­op­šte­no da je na CMS eks­pe­ri­men­tu an­ga­žo­va­no oko 4.000 na­uč­ni­ka, in­že­nje­ra i stu­de­na­ta (od ukup­no 13.000 an­ga­žo­va­nih u CERN-u) iz 200 is­tra­ži­vač­kih in­sti­tu­ci­ja ši­rom svi­je­ta.
– Me­mo­ran­du­mom je na­šim na­uč­ni­ci­ma omo­gu­će­no da, zbog do­stup­no­sti CERN-ovih po­da­ta­ka, oba­vlja­ju is­tra­ži­va­nja di­rekt­no iz svo­jih ma­tič­nih in­sti­tu­ci­ja i da pre­ko vi­deo-kon­fe­ren­ci­ja uče­stvu­ju na svim sa­stan­ci­ma i na taj na­čin di­rekt­no sa­ra­đu­ju sa naj­e­mi­nent­ni­jim na­uč­ni­ci­ma iz ci­je­log svi­je­ta. Ta­ko­đe, rad sa me­đu­na­rod­nom na­uč­nom za­jed­ni­com i kom­plek­snim teh­no­lo­gi­ja­ma uti­ca­će na po­ve­ća­nje kon­ku­rent­no­sti na­ših na­uč­ni­ka, a zna­nje će mo­ći da pri­mje­nju­ju u broj­nim obla­sti­ma (in­for­ma­ci­o­ne teh­no­lo­gi­je, in­že­njer­stvo, ko­mu­ni­ka­ci­je, fi­nan­si­je...). Pot­pi­si­va­njem tog Me­mo­ran­du­ma i ci­je­la in­fra­struk­tu­ra Ve­li­kog ha­dron­skog su­da­ra­ča (LHC) sa svom pra­te­ćom opre­mom, de­tek­to­ri­ma i ra­ču­nar­skim si­ste­mi­ma ta­ko­đe će bi­ti do­stup­na na­šim is­tra­ži­va­či­ma – na­vo­de iz mi­ni­star­stva.
Cr­no­gor­ski is­tra­ži­va­či ko­ji će bi­ti an­ga­žo­va­ni u CERN-u ima­će slo­bo­dan pri­stup na­uč­nim ča­so­pi­si­ma.
– Član­stvo na CMS eks­pe­ri­men­tu će omo­gu­ći­ti da se na is­tra­ži­va­nji­ma an­ga­žu­ju raz­li­či­te stru­ke, po­put in­že­nje­ra, ma­ši­na­ca, elek­tro­ni­ča­ra, in­for­ma­ti­ča­ra, a čak i umjet­nič­ka za­jed­ni­ca će ima­ti mo­guć­nost da se pro­fe­si­o­nal­no uklju­či u pro­je­kat art@CMS. CERN je naj­pre­sti­žni­ja me­đu­na­rod­na na­uč­na in­sti­tu­ci­ja osno­va­na 1954. go­di­ne i je­di­na me­đu­na­rod­na in­sti­tu­ci­ja ko­ja je pri­dru­že­ni član Uje­di­nje­nih na­ci­ja (UN) – do­da­ju u sa­op­šte­nju.D.B.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"