Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
DPS kupovao glasove i bacao suzavac na opoziciju * Pucanj u leđa za tužilaštvo nije teško ubistvo * Firma iz Šangaja olakšala CGES za 11.000 eura * Škrelja krši zakon, Agencija ne reaguje * Kondoliza Rajs smjenjuje Dodika * Sudovi, ludovi * Presuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Aida Petrović, direktorica CG ženskog lobija:
– Velika je stopa neprijavljivanja nasilja jer žrtve nijesu ohrabrene da se obrate institucijama. Kod nas se osuđuju žrtve. To nema nigdje u svijetu. Na drugoj strani, nasilnici se oslobađaju i prolaze s opomenama.

Vic Dana :)

Zemunac na sudu kaže svom advokatu:
– Slušaj, ako uspiješ da mi izdejstvuješ da dobijem samo jednu godinu zatvora, ova torba sa parama je tvoja, a ako ne uspiješ, leti ti glava!
Kasnije, sudija izriče presudu:
– Sud donosi presudu: Jedna godina zatvora!
Zemunac, sav srećan, grli advokata i upita ga:
– Jel bilo teško?
– Uh, đavolski teško!
– Zašto?
– Hm, sudija je htio da te oslobodi!


Došla plavuša na selo i naiđe na čobanina kako čuva ovce i pita ga:
– Koliko ova ovca ima godina?
– Ima dvije godine.
– A kako znate da ima toliko?
– Znam po rogovima.
– Vidi stvarno, ima 2 roga!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2017-11-26 SUMORNA BJELOPOLJSKA PRIVREDNA SLIKA DOVELA DO SIROMAŠTVA I MIGRACIJE Tuga prisutna na svakom koraku
Pro­blem ko­ji je evi­den­tan na pod­ruč­ju bje­lo­polj­ske op­šti­ne je­ste su­mor­na pri­vred­na sli­ka, a štraj­ko­vi po­sled­njih go­di­na bi­li su go­to­vo sva­ko­dnev­ni. Pod­ruč­je bje­lo­polj­ske op­šti­ne ne­kad je, što se ti­če pri­vre­de, bi­lo jed­no od naj­ra­zvi­je­ni­jih u re­gi­o­nu. U na­se­lju Ne­da­ku­si, ko­je se zva­lo in­du­strij­ska zo­na, bi­lo je de­se­tak fa­bri­ka ko­je su sa svo­jim pro­iz­vo­di­ma bi­le pri­sut­ne i na do­ma­ćim i stra­nim tr­ži­šti­ma.
– Bi­lo je za­po­sle­no pre­ko 10.000 rad­ni­ka, pri­je sve­ga u tek­stil­nom gi­gan­tu ,,Vu­nar­skom kom­bi­na­tu”, za­tim Ima­ku, Pr­voj Pe­to­lje­ci, Po­li­pa­ku, Mla­do­sti, Len­ki itd. Sa­o­bra­ćaj­no pred­u­ze­će Tran­sser­vis bi­lo je me­đu naj­bo­lji­ma, kon­fek­ci­ja Je­kon pre­po­zna­tlji­va po svo­jim pro­iz­vo­di­ma, a drv­no pre­ra­đi­vač­ko pred­u­ze­će „Špi­ro Da­cić” na­da­le­ko pre­po­zna­tlji­vo – ka­že Bog­dan Kr­go­vić, ko­ji je če­ti­ri de­ce­ni­je pro­veo ra­de­ći u fa­brič­koj ha­li i ru­ko­vo­de­ći sin­di­ka­tom.
Da­nas, pred ove hlad­ne zim­ske da­ne sve je još tmur­ni­je i bez­na­de­žni­je. Ne­ma sko­ro ni­jed­ne fir­me, iz­u­zev Me­so­pro­me­ta, da ra­di ka­ko to do­li­ku­je tre­ćem gra­du po ve­li­či­ni u Cr­noj Go­ri.
Od za­ra­da svih za­po­sle­nih gra­di­lo se, ka­ko is­ti­če je­dan od pr­vih rad­ni­ka Vun­ka Vu­ko Bo­jo­vić, da­nas pen­zi­o­ner, či­ta­vo Bi­je­lo Po­lje. – Da­nas su to fa­bri­ke sa za­man­da­lje­nim vra­ti­ma, gdje je ovim na­ka­rad­nim pri­va­ti­za­ci­ja­ma rad­nik do­ve­den na ivi­cu eg­zi­sten­ci­je. Ha­le zvr­je pra­zne, i ima ne­što oko hi­lja­du stva­r­no upo­sle­nih u ov­da­šnjoj pri­vre­di. Da ni­je Me­so­pro­me­ta, taj broj bi bio pot­pu­no za­ne­mar­ljiv – ka­že on.
– Pra­vi pri­mjer ka­ko ni­je tre­ba­lo ra­di­ti je ne­ka­da­šnji tek­stil­ni gi­gant Vu­nar­ski kom­bi­nat. Bi­lo je ne­kad bli­zu tri hi­lja­de za­po­sle­nih. Gra­di­li smo Bi­je­lo Po­lje. U me­đu­vre­me­nu su na­stu­pi­le li­ci­ta­ci­je jed­na za dru­gom. Ma­ši­ne su ras­pro­da­te u bes­cje­nje. Ono što je osta­lo ru­i­ni­ra­no je i pro­pa­da, a sad je i pro­da­to – ka­že Mi­lo­sav Ko­jo­vić, je­dan od pr­vih rad­ni­ka Vu­nar­skog kom­bi­na­ta, do­da­ju­ći da je uni­šte­na pri­vre­da do­ve­la i do ise­lja­va­nja, ta­ko da Bi­je­lo Po­lje vi­še ni­je isti grad.
Sve u sve­mu su­mor­na sli­ka, s ob­zi­rom na pro­ble­me, za­klju­ča­ne ka­pi­je, broj si­ro­ma­šnih i glad­nih. Tu­ga, očaj, bez­na­đe, iz­gu­blje­ni po­gle­di, pro­sja­če­nje, za­du­ži­va­nje i ve­re­si­ja pri­sut­ni su na sva­kom ko­ra­ku. A zi­ma pri­ti­sla i ste­že.
M.N.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"