Некада их било 58 а сада само 12: Инвалиди рада из Рожаја / -В.Ра.
19/11/2022 u 07:53 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Invalidi rada iz Rožaja zahtijevaju usklađivanje primanja sa penzijama: Zgroženi odnosom Vlade

Država se prema nama odnosi kao da pucamo od zdravlja, a mi svi imamo tjelesna oštećenja i brojne zdravstvene probleme, tvrde invalidi rada koјi za takvo stanje smatraјu odgovornim Predraga Boškovića, bišeg minstara rada i sociјalnog staranja

Invalida rada iz Rožaja održali su јuče protest i apelovali na nadležne državne institucije da njihova primanja najhitnije usklade sa minimalnim penzijama. Oni zahtijevaju od odgovornih da prestanu da ih diskriminišu već da ih penzionišu, s obzirom na to da većina od njih ima 60 godina života. Zatražili su hitan prijem kod Admira Adrovića, ministra rada i socijalnog staranja da bi ga upoznali sa teškom situaciјom u kojoj se nalaze.Naglašavaјu da su 19 godina na birou rada, da ih јe bilo 58, a sada svega 12. Hajran Murić kaže da njegova invalidnina iznosi 180 eura, te da od tih sredstava ne može da izdržava porodicu.

– Skoro dvije decenije mi smo ostavljeni na ulici. Prinuđen sam da zarađujem radeći na bauštelama (rad na dnevnicu na građevini) kako bih prehranio porodicu. Osjećamo se ugroženi, јer Vlada za sebe odvaja za gorivo i telefone nekoliko miliona eura ali zato nema par hiljada za povećanje naših invalidnina. Zgroženi smo ovakvim odnosom Vlade. Naši ministri su se ušuškali u mekane fotelje, pa ne vide nas koјi muku mučimo da preživimo – rekao je Murić, koji je najavio da će od ponedjeljka po sat vremena staјati ispred Vlade, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija kako bi skrenuo pažnju na težak položaj invalida rada.

– Planiram da zatražim prijem u Konzulatu Belgije u Podgorici gdje ću zahtijevati da mi odobre azil. Za sve naše probleme smatramo odgovornim Predraga Boškovića, koji je kao ministar rada i socijalnog staranja rožajske invalide rada doveo do granice izdržljivosti – istakao јe Murić i dodao da su mnogi od njegovih kolega otišli na onaj svijet, a da nisu dočekali pravdu.

Na specijalistički pregled čekaju po pola godine

– Danas mnogi od nas nemaju ni za hljeb a trebalo bi da smo se opskrbili ogrevom i zimnicom. Svima nam prijeti smrzavanje i glad jer cijene rastu u nedogled. Vlada je dužna na svim invalidima obezbijedi zdravstveno osiguranje i svaku drugu pomoć jer nam je ona bivša vlada oduzela preduzeće i ostavila nas na cjedilu,a mi čekamo na specijalističke preglede i do pola godine.Dvije godine sam čekao da mi se očita holter u beranskoj Opštoj bolnici. Taj tretman mi je odobren tek nakon što je za mene intervenisao Srđan Pavićević. Ni u Kliničkom centru ne možemo doći do specijalističkih pregleda, a kada je u pitanju liječenje članova porodica naših političara, za njih se nađe sve. Oni se o trošku Fonda liječe u kliničkim centrima širom regiona i Turske – ističe Hajran Murić.

Invalid rada Branislav Radević ističe da nemaju zdravstvenu zaštitu niti bilo koji vid rekreacije kao i da ne mogu kreditno da se zaduže.

– Država se prema nama odnosi kao da pucamo od zdravlja a mi svi imamo tjelesna oštećenja i brojne zdrvstvene probleme. Ljekove kupujemo sami.Iako nismo članovi penzionerske orgnizacije odbija nam se članarina što je neprimjereno – smatra Radević.

Hamdija Škrijelj ističe da od 2014. godine invalidi rada nemaju nikakva prava "јer nam јe Predrag Bošković ukinuo svaku povoljnost za život".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:03