/ Предузећа "Водовод Бистрица", фото: М.Н.
26/05/2021 u 06:50 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вода у Бијелом Пољу хемијски неисправна већ 26 дана

Вода је бактериолошки потпуно исправна за пиће, али хемијски није, јер је параметар замућености воде изнад 1.0 НТУ, односно последње мјерење је 1.94 НТУ (24.5.2021), казао је директор Водовода Марко Булатовић

БИЈЕЛО ПОЉЕ – Вода је хемијски неисправна на подручју Бијелог Поља већ 26 дана. Бјелопољци, иако им више није до шале, ипак у шали коментаришу:"Воде нема, а локална управа и челници Водовода се чешљају". Никоме, кажу бројни грађани, ни на памет не пада да предузме конкретније мјере кад је водоснабдијевање у питању.

-Ово је просто невјероватно! Да није трагично, било би и смијешно. У 21. вијеку вода је неисправна за пиће ево скоро мјесец дана. За то вријеме нигдје, ама баш ни на једном мјесту, није постављена цистерна с водом за оне који немају новца да плаћају флаширану воду. Многи су принуђени да по воду иду на удаљене изворе, а старији суграђани дају и последњи еуро за флаширану воду- каже Бјелопољац Милан Тодоровић.

Водовод не може да утиче на топљење снијега

- ДОО Водовод "Бистрица" Бијело Поље нема могућност и не може утицати на количине снијега (које су ове године знатно велике на подручју Бјеласице) који се нагло топи претходних дана, као ни у наредним данима, па не можемо дати процјену када ће се стабилизовати подземне издани и када ће наши суграђани моћи да користе воду за пиће без претходног прокувавања. Остаје нам да се надамо да ће се ситуација брзо стабилизовати и да ће замућеност воде бити испод 1.0 НТУ, како је дефинисано Правилником о хигијенској исправности воде за пиће. Важно је напоменути и то да се стање редовно прати од стране техничке службе Водовода "Бистрица" и да ће грађани правовремено бити обавијештени о евентуалним промјенама - наглашава Булатовић.

До замућења је дошло, како је саопштено из Јавног предузећа "Водовода- Бистрица" још 1.маја, усљед наглог повећања температуре, односно наглог топљења снијега на сливном подручју изворишта ријеке Бистрице.

-Грађани Бијелог Поља имају потпуно уредно водоснабдијевање и нијесу без воде. Наиме, вода је бактериолошки потпуно исправна за пиће, али хемијски није, јер је параметар замућености воде изнад 1.0 НТУ, односно последње мјерење је 1.94 НТУ (24.5.2021.). Правилник о хигијенској исправности воде за пиће је дефинисао да је горња граница за хемијску исправност воде за параметар замућености 1.0 НТУ, што је веома строг критеријум који мора бити испоштован. У неким другим земљама Eвропе, а и шире, ова граница је 6.0 НТУ, па по том критеријуму бисмо могли рећи да је наша вода исправна за пиће, али се морамо држати домаћих законских прописа (регулатива) и испитивања које ради наша званична лабораторија ИЈЗЦГ. Овај параметар је скоро безначајан, али и даље није у дозвољеним границама, па се препоручује да се вода прије употребе за пиће прокува и остави да се таложи, док се за све остале потребе може несметано користити. Према томе, наши грађани нијесу без воде- казао је технички директор "Водовода" Марко Булатовић.

image
Марко Булатовић, фото: М.Н.

Он додаје да до замућења воде долази усљед повећања нивоа воде у подземним изданима из којих се прихрањује водоизвориште Врело Бистрице. До замућења најчешће долази усљед обилних атмосферских падавина и усљед топљења снијега са Бјеласице, јер се издан прихрањује са тог сливног подручја, објашњава Булатовић.

Додаје да се вода уредно хлорише и бактериолошки је потпуно исправна.

-Остаје нам да се надамо да ће у неколико наредних дана и хемијски параметар замућености воде бити у дозвољеним границама- истакао је Булатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:26