Гужва испред Удружења пензионера у Пљевљима / -Б.Је.
27/06/2021 u 06:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За помоћ од 30 еура јавило се 915 пљеваљских пензионера

Од 915 пензионера који су конкурисали за помоћ њу ће ипак добити само њих 217, јер нема више новца за расподјелу, каже Вукадин Дамјановић, предсједник Удружења пљеваљских пензионера

Удружење пљеваљских пензионера сваке године, у два наврата, дијели новчану помоћ од 30 еура и исту добијају материјално најугроженији припадници трећег доба. Прва подјела се врши најешће у јуну или првој половини јула, док је друга расподјела крајем септембра или почетком октобра. Како сазнајемо у удружењу за прву расподјелу помоћи јавило се 915 пензионера 217 њих добиће новац, а 698 остаће за другу расподјелу.

-Позив за предају потребне документације за додјелу помоћи трајао је до 21. јуна. Пријавило се 915 пензионера, а њих 217 добиће помоћ у износу од 30 еура, јер на располагању имамо 6.600 еура прикупљених од чланарине - казао је у изјави за "Дан" предсједник Удружења пензионера Вукадин Дамјановић и саопштио да другу подјелу помоћи треба очекивати током јесени. Дамјановић је подвукао да може да говори о средствима обезбијеђеним од чланарине коју плаћају пензионери, а да није сигуран дали ће из Министарство финасија и социјалног старања обезбиједити средства за подјелу треће транше помоћи током године.

image

Вукадин Дамјановић

-Б.Је.

-Нисам сигуран хоће ли Влада обезбиједити новац за још једну подјелу новчаних средстава. То ћемо видјети на јесен - казао је Дамјановић.

Одборник Демократске народне партије (ДНП), Владислава Бојовић каже да је финансијска ситуација код двије трећине пљеваљских пензионера изузетно лоша. Посебно је тежак положај 920 пензионера који имају пензију у износу од 145 еура, односно најнижу пензију у Црној Гори.

image

Владислав Бојовић

-Б.Је.

-Чињеница да је за помоћ од 30 еура конкурисало 915 пензионера даје драматичну слику. То значи да од 6.500 пензионера помоћ тражи сваки шести или седми пензионер у Пљевљима - каже Бојовић.

Локална управа да помогне припадницима трећег доба

-Када је у питању положај пљеваљских пензионера он је посебно отежан високим локалним дажбинама. Значи, пензионерима тешко пада то што су изузетно високи рачуни за воду и комуналије, а локална управа ништа не ради да им помогне, казао је Бојовић и појаснио да би управо локална управа требала да издвоји дио новчаних средстава за подјелу једнократне помоћи.

-Мислим да локалној управи не би било велико оптерећење да издвоји, ако је већ буџет 19 милиона еура, 30 хиљада еура да хиљаду пензионера добије једнократну помоћ од 30 еура - каже Владислав Бојовић.

Он појашњава да се садашња тешка материјална ситуација једино може поправити привредним опоравком Црне Горе и раскидом са политиком бивше власти. Као позитиван примјер привредног опоравка, а и самог положаја пензионера, Бојовић наводи сусједну Србију гдје је, како истиче, дошло до пораста свих примања.

-Неопходно је смањивати незапосленост, повећавати висину зарада, а потом ће доћи и до раста висине пензија. Нико не може данас да говори да је ситуација добра и зато се очекује да Влада крене озбиљно да ради - подвлачи Бојовић и поручује да се посебно криза осјећа у Пљевљима.

Када је у питању број запослених у Пљевљима, он је у последњој години опао за око хиљаду и сада се креће око 5.000, а број лица без запослења достигао је цифру од око 3.000.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:31