Нова ограда на Спомен - парку Књажевац / -д:Ј.
24/08/2021 u 07:30 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За радове на реконструкцији спомен - парка "Књажевац" утрошено 350 хиљада еура, али фали још пара

Настојаћемо да изнађемо могућност да се сви послови заврше, јер овај комплекс, у неку руку, представља центар Васојевића и огледало Андријевице, каже предсједник општине Жељко Ћулафић

Радови на реконструкцији Спомен - парка "Књажевац" за који је, према урађеном пројекту, Влада Црне Горе, преко Управе јавних радова, издвојила око 350.000 еура приведени су крају. Међутим, у оквиру потпуног уређења овог јединственог спомен - комплекса остало је да се одради још доста додатних послова који нијесу предвиђени поменутим пројектом. Из локалне управе наводе да ће у наредном периоду покушати да изнађу додатне могућности да парк на Књажевцу добије слику какву стварно заслужује.

– Урађена је нова ограда, предвиђене стазе и низ других садржаја, онако како је то првобитним пројектом предвиђено. Међутим, то није довољно да би парк на Књажевцу изгледао потпуно уређено. Неопходно је да се постојеће земљиште припреми за засађивање квалитетне парковске траве и одговарајућег цвијећа како би овај читави простор, у комбинацији зеленила и камених плоча, добио одговарајући изглед. Такође, остало је да се изврши реконструкција постојећих спомен - обиљежја и да се одраде још неки додатни послови, што изискује нова улагања. Ми ћемо настојати да изнађемо могућност да се ти послови заврше, јер овај комплекс, у неку руку, представља центар Васојевића и огледало Андријевице – нагласио је предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић.

Обновити спомен - обиљежја, а не само парковску површину

Представници Организације бораца од 1941. до 1945. године, затражили су од надлежних институција да предузму одговарајуће мјере у циљу санације и заштите споменика палим борцима из Другог свјетског рата подигнутом у дијелу Спомен - комплекса на Књажевцу. Слична иницијатива услиједила је и од Удружења добровољаца, њихових потомака и поштовалаца који су тражили да се под хитно на Књажевцу обнови и споменик ратницима из балканских и Првог свјетског рата.

– Поздравили смо одлуку да се уреди спомен - парк на Књажевцу, али смо мислили да ти радови подразумијевају и санацију постојећих спомен- обиљежја. Међутим, речено нам је да споменици треба да се уреде преко неког другог пројекта. Зато инсистирамо да надлежне институције изнађу могућност и за обнову споменика, а не само парковске површине – навели су из поменутих организација.

Из Владе Црне Горе раније су казали да је пројекат реконструкције Спомен- парка "Књажевац" имао за циљ да на овом мјесту, поред његовог љепшег изгледа, пружи пријатнији амбијент за одмор и рекреацију.

– Пројектом је, између осталог предвиђено чишћење постојећег спомен - обиљежја, уклањање старе и монтажа нове ограде, уградња природног камена и постављање расвјете. Спомен- парк ће добити и нове садржаје, који су намијењени најмлађима. На око 400 метара квадратних планирано је модерно игралиште, са посебном гуменом подлогом и комплетним мобилијаром, који чине тобогани, платформе и мреже за пењање, тунели за провлачење, клацкалице, љуљашка, вртешка и други елементи за забаву и игру – наведено је у опису пројекта.

Из локалне управе истичу да су ове препоруке добрим дијелом испоштоване, напомињући да се поред Цркве на Књажевцу гради изузетно лијеп нови звоник.

– Андријевичанин Зоран Бојовић који живи и ради у Београду опредијелио је у виду донације средства за изградњу новог звоника, на шта смо му изузетно захвални. Ради се о једном изузетно лијепо осмишљеном објекту вриједном 30.000 еура. Изградњом новог звоника употпуњује се љепота читавог овог простора – истакли су из локалне управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:46