Посјетиоци Народне библиотеке и на књижевно вече долазе топло обучени / -Б.Је.
06/02/2022 u 06:25 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због хладних радијатора угрожена права радника у пљеваљском Дому културе

Ово питање ће се највјероватније ријешити најављеном топлификацијом града или изградњом нове топлане јер садашњи капацитет градске котларнице не може одговорити потребама града, кажу из локалне управе

За реконструкцију објекта Дома културе у Пљевљима локална управа потрошила је око шест милиона еура, али ипак питање гријања простора није адекватно ријешено. Радијатори, које би требало да загријавју просторије Дома културе у последње вријеме су хладни или млаки, па се на такво гријање нико не може да ослони. Запослени у Дому културе, односно у Народној библиотеци "Стеван Санарџић" и Завичајном музеју за загријевање радног простора морају да користе грејна тијела на електричну енергију. А да је у Дому културе ледено кажу сви они који су из било ког разлога посјетили ову установу. Током јануара, када је темнепартура ваздуха у Пљевљима била у константном минусу, студенти, а ни други грађани, кажу да због хладноће нијесу могли користити читаоницу Народне библиотеке.

Током јануара температуре у Пљевљима су се спустале до минус двадесет степени. У децембру је ситуација била знатно боља, али и тада је приликом одржавања књижевних вечери и других скупова предствници Народне библиотеке морали су постављати друга грејна тијела. Често се дешавало да публика на књижевним вечерима сједи у јакнама и капутима.

Повјереник Савеза самосталних синдиката за пљеваљску општину Ратко Пејовић истиче да су због хладних радијатора у Дому културе угрожена права засполених.

image

Ратко Пејовић

-Б.Је.

-Пракса да су радијатори у канцеларијама и изложбеним просторима хладни или једва млаки мора да се прекине. Запослени морају имати топле просторије јер је то један основних услова рада. Неопходно је створити услове за рад свих запослених, јер уколико није тако онда се запосленима крше основна права. Иначе, запослени у установама културе немају високе зараде али бар морају имати добре услове за рад - истиче Пејовић и изражава жаљење што проблем гријања у Дому културе није раније ријешен, јер је већ одавно надлежнима скренута пажња на њега.

-На овај проблем смо указивали и почетком прошле зиме, па вјерујемо да је било довољно времена да се исти ријеши- казао је Пејовић за "Дан" и позвао локалну управу да питање гријања у Дому културе ријеши што прије.

Реконструкција објекта трајала 12 година

Реконструкција пљеваљског Дома културе почела је 2007. године и трајала је све до 2019. године. Радови су почели без пројекта за реконструкцију, јер је тадашња ДПС власт тврдила да се ради о адаптацији објекта. Тек када је на чело општинске управе 2011. године дошао Милоје Пуповић, приступило се изради пројекта. Какао су тврдили из тадшње локалне упреве на челу са СНП-ом, изостанак пројекта омогућио је бројне злоупотребе, како у трошењу новца, тако и када је у питању квалитет изведених радова. Ипак, тужилаштво није никога процесуирало. Пријава против некадашњег предсједника Општине Филипа Вуковића (ДПС) одбачена је услед застарелости случаја. Многи Пљевљаци су тврдили да је било боље да се градио нови објекат него што је постојећи реконструисан, јер би мање новца било утрошено. Било је и оних који су тврдили да толики простор није потребан Пљевљима и да га је јако тешко одржавати.

Из установа које су смјештене у објекту Дома културе избегавају поменути тему, а из локалне управе тврде да садашњи капацитет градске котларнице у Скерлићевој улици не може одговорити потребама града.

-Највјероватније ово питање ће се ријешити најављеном топлификацијом града или изградњом нове топлане - истичу из локалне управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:21