Нафта, илустрација / - фото: Скриншат
14/10/2021 u 07:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Енергетска криза тресе свиjет, у региону никад скупље гориво

Само за два мjесеца барел jе скочило 15 одсто што већ прелива циjене на пумпе, jер цио регион зависи од увоза нафте

Због несташице струjе Кина биљежи рекордно поскупљење угља, jер повећава производњу из термоелектрана.

 У земљама окружења наjављу поскупљење и струjе и гаса, а цио регион суочава се са никада скупљим нафтним дериватима, пише РТС.рс.

Док из Русиjе стижу сигнали за смиривање тржишта гаса, Европска комисиjа предочава мjере за ублажавње енергетске кризе.

Само за два мjесеца барел jе скочило 15 одсто што већ прелива циjене на пумпе, jер цио регион зависи од увоза нафте.

У Хрватскоj кажу гориво никад скупље - за литар дизела треба дати готово еуро и по, у Црноj Гори 1,3 еура, а у Словениjи 1,3 еура. И у Босни и Херцеговини, гдjе jе jош увек наjjефтиниjе, поскупљења су учестала, посебно гаса за аутомобиле.

"Видjећемо како ће се ствари развиjати, видjећемо какве ће између осталог бити и препоруке Европске комисиjе, какво ће бити понашање и других земља па нећемо ни ми одступати", поручуjе министар финасиjа Хрватске Здравко Марић.

И Удружење нафних компаниjа Србиjе предлаже влади да преиспита државна захватања и донесе привремене мjере, jер од августа, циjене деривата седмично расту наjмање за динар.

Путин: Ми смо спремни да повећамо испоруке

И док у ОПЕК-у очекуjу да циjене црног злата посустану, руски предсjедник Владимир Путин jе обазрив - циjена барела каже, може ићи и до 100 долара.

Одбацуjе и тврдње да jе Русиjа смањила испоруке гаса Европи из политичких разлога, посебно преко Украjине.

"Ако траже да повећамо испоруке, ми смо спремни то да урадимо. Повећаћемо количине онолико колико од нас траже наши партнери. Нико неће бити одбиjен", поручуjе Путин.

А на листи мера за стабилизациjу енергетског тржишта коjе Европска комисиjа предлаже земљама чланицама, jесте заjедничка набавка и складиштење гаса и наставак улагања у зелену енергиjу. Краткорочно акценат стављаjу на наjугрожениjе.

Комесарка за енергиjу Европске униjе Кадри Симсон каже да због великог раста цена енергиjе, државе чланице приоритет треба да даjу за помоћ сиромашним домаћинствима и малим подузећима, попут олакшица у плаћању рачуна, привременом одлагању плаћања и искључења са мреже, привременим смањивањем пореза и доприноса.

Прогноза Међународног монетарног фонда указуjе на то да ће се тренд скупих енергената прелити на идућу годину и да попуштање треба очекивати тек краjем првог тромесечjа 2022. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:08