Dimitar Kovačevski / - FOTO: TVITER
07/09/2023 u 23:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Premijer Sjeverne Makedonije: 80 odsto građana je za EU

Prema riječima Kovačevskog, prije 32 godine, 1991. godine, većinskim opredjeljenjem od preko 95 odsto građana „ostvaren je amanet za sopstvenu, nezavisnu makedonsku državu“

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je 80 odsto građana njegove zemlje za Evropsku uniju (EU). On je to rekao na svečanoj akademiji povodom državnog praznika 8. septembra – Dana nezavisnosti, koja je održana u Filharmoniji Sjeverne Makedonije.

Prema riječima Kovačevskog, prije 32 godine, 1991. godine, većinskim opredjeljenjem od preko 95 odsto građana „ostvaren je amanet za sopstvenu, nezavisnu makedonsku državu“.

„32 godine kasnije, pred nama je glas građana, u većinskom opredjeljenju od 80 odsto, za život u Evropi, u EU, ali u rodnoj Republici Sjevernoj Makedoniji“, istakao je Kovačevski.

Premijer Sjeverne Makedonije je rekao da sadašnje generacije imaju obavezu da se „odazovu pozivu današnjeg 8. septembra, koji zahtjeva da nastave vjekovima staru ideju progresa i napretka“, odnosno da zemlju integriše u EU.

„Ako ne napravimo iskorak u evrointegracijama zajedno sa susjedima sa Zapadnog Balkana našoj državi ponovo prijeti izolacija. Ponovno čekanje i ponovne blokade. A to znači i propuštena šansa za napredak i obrnuto, nazad i novi mrak, u kome će se još dugo lutati kao što se lutalo 11 godina“, rekao je Kovačevski, aludirajući na vrijeme vladavine Nikole Gruevskog (VMRO DPMNE).

Premijer Sjeverne Makdonije je istakao da činjenice govore da 80 odsto makedonskog izvoza ide u zemlje koje su članice EU, kao i da 50 odsto uvoza u zemlju dolazi iz zemalja članica EU.

„I da je EU, u ovoj 32-godišnjoj nezavisnosti, postala neodvojivi dio našeg razvoja i uložila je u našu zemlju ogromne 3,3 milijarde eura. Zato što vjeruju u naše iskreno opredjeljenje za evropske integracije, kao naš strateški cilj, ali i njihov strateški cilj“, rekao je premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 02:51