Sahranjeni zajedno na sarajevskom groblju / - RSE
28/07/2023 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Sarajevu će biti podignut spomenik Admiri i Bošku

Na inicijativu načelnika sarajevske opštine Centar Srđana Mandića na mjestu pogibije Admire Ismić i Boška Brkića, na početku rata u Sarajevu, biće podignuta spomen ploča

Spomen ploča će biti podignuta uz prethodni dogovor sa Nedretom i Amelom Ismić, Admirinom majkom i sestrom, koje su odobrile idejno rješenje za spomen ploču, čiji je autor bosanskohercegovački skulptor Adis Lukač.

Davor Sučić, frontmen grupe "Zabranjeno pušenje", dao je saglasnost da se na spomen ploči ispišu stihovi njegove pjesme posvećene Bošku i Admiri.

- Ovim činom biće ispravljena dugogodišnja nepravda. Ljubavna priča o sarajevskom Romeu i Juliji obišla je cijeli svijet, a na ovaj način dobiće trajno obilježje na mjestu na kojem je tragično okončana", izjavio je Srđan Mandić, prenijela je N1 televizija.

Prije trideset godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad.

Ubijeni su snajperskim hicima u blizini mosta Vrbanja, u centru grada.

Oni su bili različitih nacionalnosti – Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin i namjeravali su iz okupiranog grada preći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a onda otići dalje iz ratom pogođene zemlje.

Američki reporter Kurt Šork tvrdio je da je postojao dogovor nadležnih, sa bosanske i srpske strane, da par pređe liniju razgraničenja.

- Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio - napisao je Šork.

image

Boško i Admira na mjestu pogibije

- NOVI DANI

Njihova beživotna tijela sedam dana su ležala na mostu Vrbanja, a osmog dana su izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici, u Republici Srpskoj.

Nikada nije utvrđeno ko je ispalio smrtonosti rafal prema mladom paru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:31