/ IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
08/01/2023 u 15:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konferencija za prikupljanje novca za obnovu zemlje od poplava

Premijer Pakistana Šehbaz Šarif predstaviće planove oporavka na skupu na na kojem bi trebalo da govore generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsjednik Francuske Emanuel Makron

Pakistan i Ujedinjene nacije (UN) održaće sjutra u Ženevi veliku konferenciju, sa ciljem prikupljanja sredstava za obnovu države nakon razornih poplava.

Premijer Pakistana Šehbaz Šarif predstaviće planove oporavka na skupu na na kojem bi trebalo da govore generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsjednik Francuske Emanuel Makron, prenio je Rojters.

"Ovo je ključni trenutak za globalnu zajednicu da stane uz Pakistan i da se posveti oporavku od razornih poplava", rekao je predstavnik Programa UN za razvoj Pakistana Knut Ostbi.

Organizatori konferencije kažu da se na događaju očekuje oko 250 ljudi, uključujući visoke vladine zvaničnike, privatne donatore i međunarodne finansijske institucije.

Rekordne monsunske kiše i topljenje glečera u septembru prošle godine uticali su da se raseli oko osam miliona ljudi, a stradalo je najmanje 1,7 hiljada osoba.

Voda se uglavnom povukla, a uskoro počinju radovi na rekonstrukciji, koji se procjenjuju na oko 16,3 milijarde USD, za obnovu miliona domova i hiljada kilometara puteva i železnice.

Dodatno finansiranje je ključno za Pakistan zbog sve veće zabrinutosti oko njegove sposobnosti da plati uvoz energenata i hrane i podmiri obaveze državnog duga u inostranstvu.

Kako navodo Rojters, nije jasno odakle će doći novac za rekonstrukciju, posebno imajući u vidu poteškoće u prikupljanju sredstava za hitnu humanitarnu fazu reagovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:35