Emanuel Makron / - EPA
12/04/2023 u 22:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Makron: Biti saveznik SAD-a ne znači biti njihov vazal

Francuska nije ravnodušna prema napetostima zbog Tajvana, istaknuo je ranije u srijedu francuski diplomatski izvor dok je Kina održala vojne vežbe kako bi izvršila pritisak na ostrvo

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da biti saveznik Sjedinjenih Država ne znači biti njihov vazal, potvrdivši u cjelosti svoje sporne izjave o Tajvanu.

„Biti saveznik ne znači biti vazal. Ako smo saveznik ne znači da više nemamo pravo razmišljati svojom glavom“, rekao je na pres konferenciji u Amsterdamu. „Francuska je za status kvo na Tajvanu, podržava politiku jedne Kine i traži mirno rješenje situacije“, dodao je.

Emanuel Makron je podstakao talas nerazumijevanja u SAD-u i u Evropi pozivajući Evropsku uniju da „ne kopira“ Vašington i Peking u vezi sa tajvanskim pitanjem. Izjave su odmah protumačene kao distanciranje od Vašingtona koji pruža svesrdnu pomoć Ukrajini od početka ruske ofanzive, prenosi Index.hr.

„Makron je naš prijatelj, a istodobno se dodvorava Kini“, rekao je bivši američki predsjednik Donald Tramp. „Stav Francuske i Evropljana o Tajvanu je jednako: mi smo za status kvo“, rekao je francuski predsjednik u Amsterdamu.

„Takva politika je konstanta, nije se promenila“, dodao je.

Makron je ujedno izrazio žaljenje što Donald Tramp pridonosi eskalaciji.

„Dok je bio predsjednik nisam komentarisao njegove izjave, neću to učiniti ni sada kad više nije predsjednik“, rekao je.

Francuska nije ravnodušna prema napetostima zbog Tajvana, istaknuo je ranije u srijedu francuski diplomatski izvor dok je Kina održala vojne vežbe kako bi izvršila pritisak na ostrvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:36