Столтенберг / - РТРС
11/12/2021 u 08:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Украjина има право да бира своj пут

Позициjа НАТО-а, када jе у питању наш однос са Украjином, остаjе непромиjењена, основни jе принцип да свака нациjа има право да изабере своj пут, укључуjући и каквим безбjедносним аранжманима жели да припада, рекао jе Столтенберг

Генерални секретар НАТО-а Jенс Столтенберг одбацио jе руске захтjеве да повуче обавезу према Украjини из 2008. да ће та држава jедног дана постати чланица западне воjне алиjансе.

„Позициjа НАТО-а, када jе у питању наш однос са Украjином, остаjе непромиjењена, основни jе принцип да свака нациjа има право да изабере своj пут, укључуjући и каквим безбjедносним аранжманима жели да припада“, рекао jе Столтенберг новинарима у Бриселу, преноси Роjтерс.

Он jе нагласио да о односу НАТО-а према Украjини може да одлучуjе 30 савезника Алиjансе и Украjина, и нико други.

„Не можемо прихватити покушаjе Москве да поново успостави систем у коjем велике силе попут Русиjе имаjу сфере утицаjа, гдjе могу да контролишу и одлучуjу шта друге землjе раде“, рекао jе Столтенберг.

Русиjа jе у петак затражила од НАТО-а да повуче документ из 2008. у коjем потврђуjе да би Украjина и Гузиjа могле jеднога дана постати чланице Алиjансе, и да обећа да неће размjештати наоружање у државама коjе се граниче с Русиjом и коjе би могле да заприjете њеноj безбjедности.

Москва jе упозорила и на опасност од нове ракетне кризе у Европи коjа се мора сприjечити приjе него што буде прекасно, а истовремено jе оптужила САД и НАТО за ширење воjних капацитета у источноj Европи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:59